Đuričić nakon prijave Durakovića: Odazvaću se na poziv institucija Srpske, ali ne i SIPA

Novinar RTRS-a Branimir Đuričić, protiv kojeg je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu zbog, kako navodi, poricanja genocida u Srebrenici, rekao je da će se odazvati ukoliko mu poziv na saslušanje dostave institucije Republike Srpske, ali ne i ako to učini Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

“Ako mi institucije Republike Srpske dostave poziv, naravno da ću se odazvati, ali ako mi Sipa dostavi poziv, pretpostavljam da se neću odazvati s obzirom na to da ću i na taj način pokazati da ne poštujem pokušaj nametanja zakona o negiranju genocida. U svakom slučaju, neću praviti nikakve incidente, prepustiću Sipi da učini sve po sili zakona što misli da treba da uradi”, rekao je Đuričić, koji je i predsjednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske.

Đuričić je podsjetio da je potomak žrtava jasenovačkog genocida, ističući da nikada neće pristati na to da se genocid u Jasenovcu poistovjećuje sa ratnim zločinom počinjenim nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Kao predstavnik Udruženja novinara Republike Srpske, politikolog i novinar smatram da imam pravo da preispitam sve sudske odluke i da apsolutno ne mogu da ostanem nijem na pokušaj nametanja zakona i uskraćivanja slobode mišljenja”, rekao je on za RTRS.

Đuričić je istakao da nikada nije nipodaštavao bošnjačke žrtve, niti žrtve bilo kojeg drugog naroda.

“Među prvima sam u Potočarima položio cvijeće i to za borce koji su zarobljeni pa strijeljani, ali ni to naravno nikada neću moći pripisati tome da smatram, odnosno da ću moći izgovoriti da smatram da je u Srebrenici bio genocid. Kao politikolog i novinar ocjenjujem da tamo nije bilo niti namjere niti je moguće svesti genocid na nivo opštine, pogotovo ako je ogromna većina civila pošteđena te ratne strahote”, naglasio je on.

Đuričić je poručio da će, s obzirom na to, uvijek preispitivati sudske odluke bez obzira na to da li ih je neko nametnuo, da li su izglasane u redovnoj proceduri ili je zaprijećena zatvorska ili druga kazna za izrečeni stav.

Duraković je napisao da je ovo njegova prva krivična prijava zbog negiranja genocida u Srebrenici, a Đuričića je prijavio zbog statusa na Tviteru.

Ostavite komentar: