Đokić priznao u parlamentu: Slovencima trećina struje iz Ugljevika i 67 miliona evra

18.07.2023. | 12:02

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” izvršiti arbitražnu odluku prema Holdingu slovenačkih hidroelektrana u visini 67 miliona evra.

Tokom poslaničkih pitanja i odgovora “Aktuelni čas” u parlamentu Republike Srpske, Đokić je rekao da će ovo biti teret za RiTE “Ugljevik”, ističući da je ova obaveza nastala u vrijeme bivše SFRJ kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.

Đokić je rekao da je dobro to što značajan dio tužbenog zahtjeva tužioca nije prihvaćen pred arbitražom u Beogradu, jer da se to dogodilo izavalo bi daleko složenije posljedice po Republiku Srpsku, “Elektroprivredu” i RiTE “Ugljevik”.

On je podsjetio da arbitraža koju je pokrenuo Holding slovenačkih hidroelektrana traje duži niz godina, te da postoje dva spora – jedan pred Arbitražnim tribunalom u Vašingtonu, a drugi u Beogradu.

Đokić je rekao da RiTE “Ugljevik” mora Slovencima ubuduće isporučivati čak trećinu struje koju proizvede i platiti odštetu od 67 miliona evra po osnovu presude koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.