Đokić, Perović… Ovih 10 imena sa Balkana dodato je na crnu listu Amerike

16.11.2023. | 18:18

SAD su stavile danas na crnu listu 10 pojedinaca u najnovijem krugu ekonomskih sankcija u vezi sa Balkanom, navodi se na internet stranici američkog Ministarstva finansija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine saopštila je da su sankcionisana lica iz BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Među sankcionisanim državljanima ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, član izvršnog odbora SNSD-a Savo Cvijetinović i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Na listi sankcionisanih iz Srbije su Nenad Popović i Miša Vacić.

Iz Crne Gore sankcionisani su Miodrag Davidović, Branislav Mićunović i Duško Perović, a iz Sjeverne Makedonije, Ratka Kunoska Kamčeva, te Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko, koji su porijeklom iz Rusije.

Američka Kancelarija za kontrolu strane imovine navodi da su sankcije izrečene u vezi sa kompanijom “Orka Holding AD” i njenim transakcijama povezanim sa poljoprivrednim proizvodima, lijekovima, medicinskim uređajima, rezervnim dijelovima i komponentama, ažuriranjima softvera ili medicinskom prevencijom, dijagnozom, liječenjem ili kliničkim ispitivanjima.