Đokić o “Oluji”: “Etničko čišćenje krajiških Srba zločin bez presedana”

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić je povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji “Oluja” izjavio da su u toj operaciji hrvatske vojne snage izvršile etničko čišćenje više od 250.000 Srba, što predstavlja najveći zločin izvršen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Na današnji dan se sa velikom tugom i pijetetom sjećamo svih žrtava našeg naroda stradalih prije 25 godina u akciji etničkog čišćenja sa svojih vijekovnih ognjišta. Protjerati 250.000 ljudi u par dana na kraju dvadesetog vijeka, predstavlja zločin bez presedana”, rekao je Đokić.

U saopštenju SP se ističe da je Đokić naglasio da žrtve “Oluje” nikada ne smiju i neće biti zaboravljene jer je riječ o ogromnoj tragediji i patnji srpskog naroda.

“I danas se sjećamo tragičnih scena kilometarski duge izbjegličke kolone, koja je po velikoj vrućini, bez nade i sa strahom, napuštala svoja vijekovna ognjišta tražeći utočište u Republici Srpskoj i Srbiji. Mi ovakav odnos prema našem narodu nikada ne možemo zaboraviti, ali zagledani u budućnost, moramo raditi na uspostavljanju mostova i ekonomskom razvoju našeg bića i naroda”, istakao je Đokić.

On je pozvao predstavnike hrvatske vlasti da prestanu da slave najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da kazne sva lica odgovorna za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom.

“Preživio je naš narod i logore i jame, preživio je i ‘Oluju’. Naš narod je vječan i ponosan, tako je bilo, tako će i ostati. U godinama koje dolaze moramo se okrenuti budućnosti i kao narod razvijati edukovati, usavršavati i razvijati kako nam se ovakva sudbina iz 20. vijeka više nikada ne bi ponovila”, poručio je Đokić. Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji. Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluja” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Ostavite komentar: