Đajić o odlasku u Hag: Vodim veoma stručan tim da pregledamo Mladića

12.02.2024. | 13:29

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će kao neurolog predvoditi tim ljekara koji će pregledati generala Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.

“Vodim veoma stručan tim doktora, profesora, forenzičara, kardiologa i načelnika neurologije da utvrdimo da li su urađeni svi nalazi koji su bili potrebni i da li general prima adekvatnu terapiju”, rekao je Đajić i dodao da je ovaj tim završio razne edukacije u Evropi i svijetu i da dobro poznaje svoju materiju.

On je istakao da je cilj posjete tima ljekara UKC-a da vide da li ima kakvih propusta i da li mogu doprinijeti unapređenju zdravstvenog stanja generala Mladića, kao i da se uvjere u njegovo stanje i vide da li eventualno postoje pretpostavke da se liječi na nekom drugom mjestu.

“Naša želja je da utvrdimo tačno stanje u kojem se nalazi general Mladić i da predložimo terapiju”, rekao je Đajić i dodao da nemaju informacija o propustima, ali da imaju neke nalaze, koje sada ne želi da komentariše.

On je podsjetio da je Radoslav Brđanin došao u “zapuštenom stanju”, gdje mu je tumor otkriven desetak mjeseci prije, a ništa nije urađeno, te je došao sa metastazama.

Đajić je napomenuo da ljekari UKC-a već imaju iskustva kada je riječ o posjetama i pregledima haških optuženika, poput Stojana Župljanina i Miće Stanišića.

“Nakon pregleda i terapija koje smo preporučili obojica se osjećaju bolje”, rekao je Đajić.

Prema njegovim riječima, troškove smještaja i prevoza će sami platiti.

“General to zaslužuje. Zaslužuje podršku i poštovanje čitavog naroda Republike Srpske, a i našeg zdravstvenog sistema”, istakao je Đajić.

Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sljedećeg dana vraćen je u pritvorsku sobu u Sheveningenu.

U timu ljekara UKC-a koji bi trebalo da ga posjeti, kako je ranije saopšteno, nalaze se neurolog, kardiolog i pulmolog.

Mladić služi u haškom pritvoru kaznu doživotnog zatvora. Tribunal ga je 2017. godine proglasio krivim za zločine u Srebrenici 1995. godine i druge ratne zločine u periodu od 1992. do 1995. godine u BiH te izrekao kaznu doživotnog zatvora, koja je potvrđena u drugostepenom postupku u junu 2021. godine.

Prije nego što se 2011. godine našao u haškom pritvoru u Sheveningenu, Ratko Mladić je, prema nalazima ljekara, preživio tri moždana udara, a u pritvoru je podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan.