Detalji sukoba Erdoganovog obezbjeđenja sa pripadnicima Granične policije BiH

Obezbjeđenje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana je na Sarajevskom aerodromu povrijedilo dvojicu graničnih policajaca. Za Oslobođenje i TV1 ovo je potvrdio jedan od očevidaca koji nije želio da mu se otkriva identitet.

Prema njegovoj verziji, jedan od graničnih policajaca je u pokušaju da spriječi članove Erdoganovog obezbjeđenja da ne pređu dogovorenu zabranjenu liniju, tokom sletanja aviona u kojem se nalazio turski predsjednik dobio udarac pesnicom u glavu.

U želji da pomogne kolegi, drugi granični policajac je dobio udarac laktom. Iako u Graničnoj policiji BiH Oslobođenje nije dobilo zvaničnu potvrdu, izvor navodi da su povrijeđeni policajci Kemo iz obezbjeđenja VIP ličnosti i Muhidin zvani Munja, prenosi SrpskaInfo portal.

Prema tvrdnjama izvora ovog lista, reagovalo je i Erdoganovo obezbjeđenje iz aviona. Navodno, sa dugim cijevima su opkolili pripadnike granične policije. U tim trenucima situacija je bila toliko napeta da je bilo kakav nepromišljen potez moga dovesti čak i do krvoprolića. U tom tonu bila je i zvanična izjava direktora Granične policije BiH Zorana Galića.

– Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem trebaju biti, došlo bi do otvorenog sukoba – istakao je Galić.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić koji je ranije potvrdio da se na aerodromu desio incident danas nam se nije javljao.

Njegov zamjenik Fahro Halač tvrdi da do njega nije došla informacija koja bi potvrdila kako je u incidentu bilo povrijeđenih policajaca.

Da se desio incident nije negirao, ali kaže da je istraga u toku i da će tek nakon njenog okončanja biti poznato više detalja.

Incidentu su prisustvovali i predstavnici delegacije iz Predsjedništva BiH koji su bili zatečeni dešavanjima.
Sagovornike je u Predsjedništvu BiH bilo teško naći, ali pouzdano nam je potvrđeno kako incident nije bio samo verbalni, već da se ispred piste bukvalno desila tuča.

Nije tajna da u Graničnoj policiji BiH postoje nacionalne podjele među rukovodećim kadrovima, pa se pretpostavlja kako predstavnici bošnjačke komponente imaju zadatak da cijeli slučaj pokušaju minimizirati i zataškati.

Tome u prilog ide i informacija da je direktor Granične policije BiH Zoran Galić o svemu obaviješten skoro tri sata kasnije. Zašto se to desilo njegov zamjenik danas nije mogao komentarisati.

Umjesto toga bošnjački kadrovi u Graničnoj policiji i dalje tvrde kako se cijeli slučaj i dalje želi spinovati.

Komandir aerodroma Munib Čorbić nije želio javno govoriti, a na naše insistiranje prekinuo je vezu.

Saznajemo da je Čorbić odlukom direktora Galića ranije bio smijenjen sa te pozicije, ali je navodno vraćen nakon političkih pritisaka. Istraga o cijelom slučaju je u toku.

Postoji video snimak cijelog incidenta koji bi trebao nadležnim sigurnosno-bezbjednosnim agencijama biti dovoljan da utvrde šta se tačno desilo. Nakon toga javnost zaslužuje da bude objektivno informisana jesu li pripadnici obezbjeđenja turskog predsjednika povrijedili protokol, ali i zakone BiH.

Ostavite komentar: