Desetine hiljada migranata žele u Evropu preko BiH

Na teritoriji Grčke, trenutno se, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije nalazi oko 70.000 migranata koji žele da se dokopaju zemalja Evropske unije.
Na taj put, procjenjuje se, većina će preko BiH. Kako je i najavljivano tokom zime, s proljeća, pa do oktobra, povećan je priliv a ove godine će, smatraju u Organizaciji za migracije, biti najmasovniji. Teško je predvidjeti šta se može očekivati s obzirom da nadležni ne mogu da se izbore ni sa migrantima koji su već na teritoriji BiH.

“Ukupan broj migranata i izbjeglica koji su smješteni u centrima je oko 4,200 i to:

  • – 3.650 u Borićima i Biri u Bihaću, Sedri u Cazinu, Miralu u Velikoj Kladuši te Centru Ušivak i Hadžići
  • -100 je smješteno u Salakovcu
  • -270 u Imigracionom centru Istočno Sarajevo
  • -178 u Azilantskom centru Delijaš”, stoji u saopštenju Internacionalne organizacije za migrante.

Prošle godine, na teritoriju BiH ušlo je oko 24.000 migranata. Smišljaju razne načine kako da prođu neprimjetni pa su se neki dosjetili i da se sakrivaju kraj motora autobusa. Većina ide prema Unsko sanskom kantonu gdje ih je previše zbog čega su tamošnje vlasti, još prošle godine, zabranile ulazak na teritoriju kantona.

Na među-entitetskoj granici je policija koja pokušava da spriječi dolazak migranata. Sa većim prilivom, pooštrene su kontrole pa je tako sinoć, u Bosanskoj Otoci, zaustavljen voz koji je išao iz Sarajeva prema Bihaću u kome je bilo 130 migranata. Dalje od Otoke nisu mogli. Prema planu, oni se autobusima transportuju u prihvatni centar u Sarajevu.

“Svakodnevno na području kantona između 50 i 100 pa i više migranata pokušava da uđe sa različitih pravaca. Da se pokuša odvratiti određeni broj lica da ne ulaze u kanton s obzirom da su kapaciteti popunjeni, a ukoliko ima slobodnih mjesta, poziva se IOM i dopusti se tom broju ulazak”, kaže Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Bišćanima je, odavno, dozlogrdilo da se bore sa problemima koje su donijeli migranti, a to su sve učestalije tuče, krađe, provale u kuće, pa su nadležnim institucijama dali rok od tri mjeseca da se dodatno obezbjedi granica sa Srbijom, jasno odredi stav prema Hrvatskoj koja vraća migrante sa svoje teritorije u BiH ali i da se, zvanično, preuzme upravljanje prihvatnim centrima. U suprotnom, gradske vlasti Bihaća poručuju da će samovoljno zatvoriti prihvatni centar Bira u tom gradu.

“Sav teret prebacuje se na mene i sav nerad svih mogućih institucija i sav nerad organa se prebacio na mene”, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Na sve probleme na koje mjesecima ukazuju vlasti Unsko sanskog kantona koje nikako nisu zadovoljne reakcijom nadležnih iz Sarajeva oko migrantske krize, stižu i zasbrinjavajući nalazi ljekara koji potvrđuju da je među migrantima eskalirao i epidemiološki problem. Prihvatni centri ne zadovoljavaju higijenske uslove jer zaraženi nisu odvojeni od zdravih pa je sve više oboljelih od svraba i tuberkuloze.

 

Izvor:(ATV)

 

Ostavite komentar: