Delegacije EU u BiH o napadu u Banjaluci: Vlasti Republike Srpske da istraže sinoćnje nasilje

Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz Republike Srpske, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi, poručuju iz Delegacije Evropske unije u BiH, povodom sinoćnjeg napada na LGBT aktiviste u Banjaluci.
Predstavnici EU u BiH su pozvali vlasti Republike Srpske da, kako navode, preduzmu neophodne korake da u potpunosti istraže sinoćnje nasilje, kao i da “preduzmu mjere za sprečavanje budućih incidenata”.

“Navodi da policija prisutna na licu mjesta i da nije uspjela da spriječi napade zabrinjavaju, ako su tačne”, navode iz Delegacije EU u BiH.
Na ovu objavu uslijedili su brojni komentari, a u jednoj od rijetkih napisanih na “domaćem jeziku” komentator poziva predstavnike EU da pređu s riječi na djela.
“Gospodo, Vaša upozorenja ništa neće promijeniti, niti šta znače za građane, aktiviste, novinare koji su izloženi neviđenom pritisku u svakodnevnoj komunikaciji! Poduzmite nešto, već sutra za nekoga može biti kasno. Ovdje se radi o životu i smrti”, poručio je ovaj korisnik Tvitera.

Ostavite komentar: