Darko Mladić: Ne odustajemo od borbe za zdravlje i život generala

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je večeras Srni da nema namjeru da prestane da se bori za zdravlje i život svog oca i da ostaje pri namjeri da izdejstvuje dozvolu da generala pregleda tim srpskih ljekara.

Povodom odluke Žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu kojom je ponovo odbijen zahtjev za hospitalizaciju generala Mladića i od branilaca zatraženo da se uzdrže od podnošenja takvih zahtjeva, Darko Mladić je objasnio da se ova odluka odnosi samo na situaciju u kojoj je zatraženo da se preispita ranije donesena odluka Vijeća.

– U tom smislu su nas pozvali da, kad oni donesu određenu odluku, mi ne tražimo da oni to preispituju. To ne znači da ne treba i da nemamo pravo da se borimo za zdravlje generala, što mi, naravno, nemamo nameru da prestanemo, niti su nas oni pozvali na tako nešto – pojasnio je Darko Mladić.

Ukazao je da je odbrana zatražila preispitivanje odluke Žalbenog vijeća u uslovima kada je to bilo veoma urgentno uoči žalbene rasprave, jer je, uz postojeće zdravstvene probleme, general Mladić imao i temperaturu, pa je postojala bojazan za njegov život.

– Sreća pa je to izneo junački i izborio se da to podnese, ali mi nećemo odustati ni slučajno od borbe za njegovo zdravlje i život. Uzećemo u obzir preporuku suda – poručio je Darko Mladić.

On je rekao da je večeras razgovarao telefonom sa generalom Mladićem, koji je iscrpljen i mora da leži u krevetu.

– Nama se inače dešava više puta da u periodima kada treba da se pojavi u javnosti i kada su bitni momenti kao što je ova usmena rasprava, prvostepena presuda i slično, on nekoliko dana pre i posle toga bude nešto bolje nego inače, ali zato posle mora da bude u krevetu. Ne znam šta je uzrok tome, da li je to vrsta njegove mobilizacije pred te događaje ili je nešto drugo u pitanju – naveo je Darko Mladić.

On je istakao da porodica i odbrana i dalje insistiraju da ljekari dođu, da ga pregledaju, ali i da vide svu zdravstvenu dokumentaciju koju nisu dobili.

– Dobijamo samo izveštaje o pojedinim parametrima, a nemamo dokumentaciju na osnovu koje se pišu izveštaji. Ako mu se, na primer, snimi glava, tražimo snimak glave, a ne da nam neko prepričava šta je na snimku – objasnio je Darko Mladić.

Naveo je da se sada radi na pronalaženju načina kako da se dovedu ljekari koji bi pregledali generala Mladića, a preduslov je dozvola Sekretarijata, odnosno garancija da će taj ljekarski tim biti pušten da uđe i pregleda ga.

– Јa sam zadovoljan što je general uspeo da izdrži taj veliki napor kojem je bio izložen, što je onako lepo govorio u tom kratkom periodu u kome mu je dopušteno da govori i što, za sada, nema teže posledice, osim toga da je iscrpljen – rekao je Darko Mladić.

General Mladić nalazi se u pritvoru u Sheveningenu od 2011. godine i u teškom je zdravstvenom stanju poslije pretrpljenih moždanih udara.

Prošle sedmice pred Žalbenim mehanizmom održana je rasprava po žalbama na prvostepenu presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog navodnog genocida i ratnih zločina u BiH.

 

 

Ostavite komentar: