Darko Ćulum: OBA nam ne dostavlja informacije o povratnicima iz Sirije

Obavještajno-bezbjedonosna agencija (OBA) ne dostavlja nikakve informacije Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kada je riječ o povratnicima sa stranih ratišta, izjavio je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

– Još nismo dobili ništa od OBA za ova lica. Kada je riječ o drugim licima, organizovanim kriminalnim grupama i njihovim aktivnostima, to prosljeđuju – izjavio je Ćulum u intervjuu za “Glas Srpske“.

Inače, Ćulum, koji je i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kaže da će lica za koja postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela biti procesuirana te da su ona u nadležnosti Agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštva i Suda BiH.

– Međutim, sva druga lica moraju biti stavljena pod nadzor, da se vidi gdje su bila, šta su radila i da bude izvršena njihova deradikalizacija. Bitno je da budu pod nadzorom. Mora i može se provjeriti jesu li se prilikom odlaska na strana ratišta, konkretno u Siriju, državljani BiH odrekli državljanstva ili nisu. Ti podaci postoje – rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, BiH ne treba primati takva lica koja su se odrekla državljanstva BiH.

– Na tome ćemo istrajavati, a šta će odlučiti institucije na nivou BiH, do njih je. Smatram da bi to bio dodatni rizik, ne samo za BiH nego i šire – rekao je Ćulum.

Govoreći o problemu migranata, Ćulum kaže da oni koji su, odgovarajući na upozorenja iz RS, govorili da migranti neće postati problem Republike Srpske i BiH sada ćute i nemaju rješenja, te dodaje da su sigurnosne institucije mogle mnogo bolje odgovoriti na izazove migrantske krize, ali to nije urađeno, prenosi Avaz.ba.

On je naveo da 85 posto migranata ulazi s područja Srbije, a 15 posto s područja Crne Gore.

 Ostavite komentar: