“Dani Srpske u Srbiji”: Višković poručio da Drina nije granica, već Rijeka koja spaja

Deseta manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” večeras je otvorena u Beogradu izvođenjem himni Srbije “Bože pravde” i Republike Srpske “Moja Republika” u prisustvu najviših predstavnika Srbije i Srpske.

Poslije pozdravne riječi šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića, kao domaćina manifestacije, i blagoslova Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, na svečanosti u Narodnom pozorištu obratio se predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić. Prigodnom besjedom manifestaciju je zvanično otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je izjavio večeras u Beogradu da se specijalne paralelne veze Srpske i Srbije ne pokazuju samo na papiru, nego i u praksi, te naglasio da Drina nikako nije granica, već samo divna rijeka koja spaja.

On je istakao da se od početka trajanja manifestacije Republika Srpska predstavila u više od 30 opština i gradova širom Srbije.

Višković je naglasio da je riječ o jednom narodu sa istom kulturom, jezikom i običajima.

“Zato i treba da se na to stalno podsjećamo i, što nam je posebno važno, da se naše specijalne paralelne veze ne pokazuju samo na papiru, nego i u praksi. Skoro da nema nijedna lokalna zajednica u Srpskoj da nije dobila pomoć institucija Srbije”, rekao je Višković novinarima.

On je napomenuo da to Republici Srpskoj nije značajno samo u finansijskom smislu, nego i kao svijest da Srbi u Srpskoj imaju braću koja su tu, uvijek spremna da pomognu. “Kao kad imate starijeg brata, možete uvijek da računate na zaštitu”, istakao je Višković.

Višković je naglasio da su Srbi iz Republike Srpske na raspolaganju braći iz Srbije da učine sve što je moguće za promociju Srbije, i da je to nešto čime se ponose.

“Drina nije granica što se tiče Republike Srpske i Srbije, već samo ljepotica, krasna rijeka koja nas spaja, a nikako razdvaja i tako će ostati!”, naglasio je Višković.

SELAKOVIĆ: GAJITI SLOGU I SABORNOST SRPSKOG NARODA

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da manifestacije kao što je “Dani Srpske u Srbiji” podsjećaju na značaj zajedništva, sloge i sabornosti srpskog naroda.

“Ovakve manifestacije su nešto što nas podsjeća koliko smo isti, koliko treba da budemo zajedno, da gajimo slogu i sabornost i da slavimo sve što nas zbližava i čini jednim narodom”, rekao je Srni Selaković koji prisustvuje svečanom otvaranju “Dana Srpske u Srbiji” u Narodnom pozorištu u Beogradu.

On je naveo da je svaki dan u godini – Dan Srpske u Srbiji i Dan Srbije u Republici Srpskoj.

Selaković je istakao da je upravo ovo jedna od takvih manifestacija u susret Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Uvijek kada sam u zemlji i kad nisam poslom u inostranstvu, eto me na svaki poziv naše braće iz Srpske da slavimo upravo to naše nacionalno jedinstvo”, rekao je Selaković.

Ostavite komentar: