Danas nastavak suđenja Draganu Mektiću

Saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Osim Mektića, optuženi su i tadašnji šef kabineta ministra Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić i odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo Edin Garaplija.

Mektića, Golijanina, Agića i Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

Na ročištu održanom 4. juna, tužilac Vedrana Mijović izjavila je da će navode optužnice dokazivati saslušanjem 31 svjedoka i uvođenjem 140 materijalnih dokaza od kojih je većinu dobila iz Mektićevog kabineta.

Odgovarajući predsjedavajućem Sudskog vijeća Mirsadu Striki da li su razumjeli optužnicu, Mektić je potvrdio da jeste, dodajući da je optužnica puna neistina, laži i manipulacija.

Njegov branilac, advokat Senka Nožica izjavila je da nije razumjela optužnicu, da ne vidi kome je i kako pribavljena protivpravna imovinska korist, te da ne može shvatiti kvalifikaciju krivičnog djela.

Optuženi Agić smatra da je optužnica bazirana na neistinama, dok je branilac Golijanina, advokat Mirela Kanlić rekla da će dokazati da je optužnica neosnovana.

Garaplijin branilac Adna Dobojlić izjavila je da će pobiti sve navode optužnice kako svojim, tako i dokazima samog Tužilaštva.

 

Izvor.(SRNA / RTRS)

 

 

Ostavite komentar: