Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Počasni plotuni označili početak manifestacije

Srbija i Republika Srpska obilježavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a centralna manifestacija održava se na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji.

Od Spomenika vojvodi Vuku krenula je povorka koja simboliše ustanike koji su prethodili Vojvodi Vuku.

Vojin Popović, poznatiji kao Vojvoda Vuk, proslavio se u bitkama sa početka 20. veka – Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu. Bio je među prvima koji su stigli na Solunski front, ali nije dočekao njegov proboj.

Oni su tradicionalno odjeveni u narodnu nošnju kao što su i ustanici kretali iz svojih kuća u borbe.

Počasni plotuni ispaljeni sa Kalemegdana

Početak svečanog obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana.

Datum, 15. septembar, izabran je za obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ulice su okićene zastavama. U Beogradu će osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija.

U sklopu obilježavanja Dana nacionalnog jedinstva, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su na Ušću organizovali prikaz naoružanja i vojne opreme.

Na današnji praznik Skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćirličkog pisma, a Narodna skupština Republike Srpske Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Ostavite komentar: