Dan pobjede: Dodik, Vučić i Čubrilović na akademiji u Beogradu

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Beogradu povodom Dana pobjede nad fašizmom da srpski narod treba da obilježi pobjedu, jer se to ne smije prepustiti onima koji hoće da vrše reviziju svega što je bilo.

“Ali isto tako, mi moramo konačno da dopunimo našu istoriju pobjeda i činjenicom da su Srbi imali dvije savezničke vojske u toku Drugog svjetskog rata, Otadžbinsku vojsku i Narodno oslobodilačku vojsku”, rekao je Dodik, dodajući da su one zajednički spasavale pilote savezničke avijacije.

Dodik je na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu istakao da su teške srpske pobjede.

On je naveo da je bila teška pobjeda i 1945. godine, jer su Srbi u njoj izgubili mnogo svojih predaka i naroda, koji je ubijan sistematski kroz Jasenovac, Pag, Jadovno, Prebilovce, Brod na Drini, Kragujevac, Sajmište i mnoga druga mjesta, samo zato što su pripadali srpskom narodu i što su Srbi bili na meti fašista i ustaštva i NDH.

Dodik je rekao da NDH nikada nije bila takozvana, nego vrlo ozbiljna u namjeri da uništi Srbe, trećinu prekrsti, trećinu raseli, a trećinu pobije.

“Ta monstrum-država se hranila na srpskoj krvi i sve dok je bilo onih koje je mogla da ubije bilo gdje, ona je i postojala”, rekao je Dodik, te dodao da se zato desilo da je Jasnovac postojao još pet mjeseci nakon oslobađanja Beograda i uspješno likvidirao preostale Srbe, dok se samo mali dio spasao probojem iz logora, da bi mogli da svjedoče o realizaciji monsturoznog plana da Srba nema.

Vučić: Srpski narod predvodio antifašističku borbu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je da nijedan drugi narod na prostoru bivše SFRЈ nije tako jasno i glasno rekao “ne” fašizmu kao što su to Srbi učinili i predvodili antifašističku borbu.

Vučić je u govoru na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Dana pobjede upozorio na pokušaje da se “promijeni tok istorije, a da žrtvu proglase za dželata”.

– Nikada manje zemalja nije obilježavalo Dan pobjede. Onda nije ni čudo što u našem regionu prisustvujemo pokušajima potpunog prekrajanja istorije – naveo je Vučić.

On je naglasio da je srpski narod doprinio pobjedi nad zlom.

– Trag nečovještva ostao je kao živa rana u kolektivnom sećanju srpskog naroda, nemoguće je pomenuti sva mesta stradanja. Šta je ubica čija kama usmrti nerođeno dijete, šta je sistem koji ljude tjera u smrt, preobaća u drugu veru, protjeruje. To je iskonsko zlo, i da ne krijemo, srpski stradalni narod je bio žrtva, a nevine žrtve su svete – rekao je Vučić.

On je dodao da za Srbe Dan pobjede znači i kraj stradanja.

– Srbi su plaćali cijenu državotvornog istinkta i svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći “ne”. Otvoreno se protiviti reviziji je sveta obaveza svih, ne smemo da zaboravimo, jer ćemo na taj način pristati na ono protiv čega smo se borili”, istakao je Vučić.

Čubrilović: Stalo opominjati na zlo fašizma

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srbi treba da obilježavaju brojne datume iz svoje slavne prošlosti i da budu ponosni na činjenicu da su tokom cijelog 20. vijeka bili dio slobodarskog svijeta i da opominju na zlo fašizma koje je ideološki i politički još prisutno u regionu.

Čubrilović, koji večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu prisustvuje svečanoj akademiji povodom Dana pobjede, rekao je da se Srbi sjećaju i obilježavaju datume kakav je 9. maj da se zlo ne bi ponovilo bilo kad i bilo gdje.

“To zaista ne želimo. Srbi su ponosan narod i imaju razloga da budu ponosni na događaje od prije i više od sedam i po decenija, jer su dali svoj veliki doprinos pobjedi nad fašizmom”, izjavio je Čubrilović novinarima iz Republike Srpske.

Čubrilović je ukazao da je fašizam vojnički pobijeđen, ali da je ideološki i politički prisutan.

“Fašizam je prisutan u određenim oblicima u pojedinim regionima ovog našeg prostora i zato Srbi ponosno treba da obilježavaju datume, upozoravaju na vrijeme koje je iza njih i za koje su dali mnoge žrtve”, rekao je on.

 

Ostavite komentar: