Dačić o pitanju teritorijalnog integriteta BiH: Svaka zemlja ”ima svoje Kosovo”

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je kako bi posavjetovao bošnjačke političare u BiH, koji se bore za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH, da tako otvoreno ne podržavaju nezavisnost Kosova i ruše teritorijalni integritet Srbije, jer svaka zemlja “ima svoje Kosovo”.

Dačić je poručio bošnjačkim političarima da ne govore o Kosovu, jer uvijek moraju da imaju u vidu da se to gleda kroz njihov odnos o pitanju teritorijalnog integriteta.

“Onaj ko se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH ne bi trebalo da tako otvoreno podržava rušenje teritorijalnog integriteta druge međunarodno priznate zemlje kao što je Srbija i da priznaje nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić za TV “Al DŽazira”.

Povodom navodnog “non pejper” dokumenta o mijenjanju granica na zapadnom Balkanu koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, Dačić je rekao da nije vidio nikakav non- pejper i da ne zna da li je to tačno, ali da su “izgleda svi oguglali na `veliku Albaniju`”, dok im smeta kad se pomenu Republika Srpska i Srbija.

“Mi se zalažemo za Dejtonski mirovni sporazum, očuvanje integriteta BiH, ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, za očuvanje Republike Srpske, a apsolutno smo protiv stvaranja `velike Albanije`”, rekao je Dačić.

On je naveo da nije Srbija pokrenula to pitanje, niti je nešto rekla o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije, dok političari na Kosovu i Metohiji, pa i neki u Albaniji govore o “velikoj Albaniji”.

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame da je “vidio mapu koja predviđa promjene granica na Balkanu”, Dačić je rekao da ne zna šta je Rama vidio – “veliku Albaniju” ili “veliku Srbiju”.

Kada je riječ o mogućnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je naveo da mu nije jasno kako se otvara prostor za pregovore ako Priština odbija Briselski sporazum i otvoreno se zalaže za “veliku Albaniju”, te je dodao da je to sada pitanje za EU.

Ostavite komentar: