Da li je rezultat referenduma direktno kandidovao Miličevića za predsjednika SDS-a?!

04.03.2019. | 12:18

Iako rezultati još nisu zvanično saopšteni svi su izgledi da su građani Teslića juče stali uz načelnika Milana Miličevića, što ga je direktno kandidovalo za prvog čovjeka SDS-a.

Pomenuto mišljenje dijele, kako Miličevićeve kolege, i to iz različitih (i posvađanih) unutarstranačkih struja, tako i analitičari koji prate situaciju u najvećoj opozicionoj partiji, koja nakon lošeg izbornog rezultata u oktobru prošle godine još uvijek nije krenula djelovati jedinstveno.

Podsjećamo, kroz nekoliko mjeseci održaće se redovni unutarstranački izbori, a imena koja se spominju kao kandidati za lidera SDS-a su aktuelni predsjednik Vukota Govedarica, zatim načelnik Sokoca Milovan Bjelica, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović te Miličević.

Interesantno, iako se Bjelica nedavno samokandidovao za nasljednika Vukote Govedarice, sinoć je “tvitnuo” kako na toj poziciji, ipak, vidi Miličevića.

– Ubjedljiva pobjeda doktora Milana Miličevića u Tesliću. Čestitam budući predsjedniče Srpske demokratske stranke – naveo je Bjelica čime je indirektno poručio da je spreman da se ne kandiduje na ovu poziciju ukoliko bi posvađane stranačke struje odlučile pronaći kompromisno rješenje kakvo je, izgleda, upravo Miličević.

Sa druge strane, prvi čovjek Bijeljine Mićo Mićić je nedavno poručio da nije zainteresovan da bude Govedaričin nasljednik te tako samoinicijativno povukao svoje ime iz sličnih kombinatorika.

 

– Nemam ambicije da se na unutarstranačkim izborima kandidujem za predsjednika Srpske demokratske stranke. To se sigurno neće desiti. Neću se kandidovati za predsjednika stranke niti imam takvih želja. Smatram da je Mirko Šarović pravi čovjek za tu funkciju i on će sigurno imati moju bezrezervnu podršku – poručio je Mićić.

Tako se spisak, ukoliko ne bude nekih većih iznenađenja, skratio na tri imena, uz mogućnost da se na njega dopiše ime Rade Savića, načelnika Lopara, koji je znao, u nekim ranijim kombinatorikama, doći u prvi plan.

Govedarica još uvijek nije saopštio da li planira da se kandiduje. Prema jednim informacijama spreman je da mjesto prvog čovjeka SDS-a prepusti nekome ko bi mogao da balansira između dvije krajnosti “opozicija ili saradnja sa SNSD-om”, a prema drugim da će se pozvati na preko 284 000 glasova, koliko je dobio na prošlogodišnjim izborima i, ipak, kandidovati.

Ono što je sigurno, on bi teško mogao balansirati i naći zajednički jezik sa unutarstranačkim oponentima, među kojima je najglasniji Bjelica. Govedaričina pobjeda bi zasigurno, dovela do novih turbulencija i “talasa” napuštanja najveće opozicione stranke.

Oči su, zbog toga, najviše uprte u Šarovića i Miličevića, koje mnogi vide upravo kao priželjkivano “kompromisno rješenje”, koje će biti prvi korak ka uspostavljanju jedinstva u ovoj partiji.

Urednik portala Buka Aleksandar Trigunović takođe smatra da je rezultat jučerašnjeg izjašnjavanja Teslićana na referendumu imenovala Miličevića za prvog čovjeka najveće opozicione stranke u Srpskoj, želio to načelnik pomenutog grada ili ne.

– I pored sve siline vlasti, uplitanja predsjednice Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u lokalnu kampanju, podrške medija koje služe SNSD-u, građani Teslića su glasali protiv opoziva načelnika Milana Miličevića što je u ovakvim okolnostima ravno podvigu. Ovo je direktna kandidatura za predsjednika SDS-a – kaže Trifunović.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je teško reći da li je pozitivan rezultat na jučerašnjem referendumu direktna nominacija Miličevića za prvog čovjeka SDS-a, ali je sigurno, dodaje, da je on sebi učvrstio mjesto u samom vrhu ove stranke.

– Ono što je vidljivo jeste da je rezultat iz Teslića vrlo važna psihološka prelomna tačka za SDS. A da li će to ići u pravcu njegove kandidature za predsjednika stranke, vidjećemo, jer se on se nije izjašnjavao o tome – kaže za SrpskaCafe Topićeva.

 

Izvor:(SrpskaCafe)