Cvijanović nakon sastanka sa Gramom: Srpska posvećena očuvanju mirnog ambijenta

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je na današnjem sastanku upoznala ministra odbrane Norveške Bjorna Arilda Grama o stavovima Republike Srpske u pogledu aktuelnih političkih tema u BiH.

“Ukazala sam na važnost dosljednog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne pozicije konstitutivnih naroda, kao i nadležnosti različitih nivoa vlasti. Takođe, istakla sam da je Republika Srpska posvećena očuvanju mirnog i bezbjednog ambijenta u BiH, te punoj afirmaciji suvereniteta bez miješanja stranaca u rad domaćih institucija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je suverenitet BiH u praksi nepostojeći sve dok se neizabrani stranac postavlja iznad demokratskih institucija.

Cvijanovićeva je sagovorniku ukazala da mir u BiH nije ugrožen, da nema prijetnji po bezbjednost, te ocijenila da se retorikom o potencijalnom ratu, navodnim prijetnjama teritorijalnom integritetu i ruskom uticaju nastoji privući dodatna pažnja zapadnih zemalja.

“Informisala sam sagovornika da u BiH postoji puni konsenzus u pogledu evropskih integracija, te saradnje, ali ne i članstva u NATO i podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine donijela rezoluciju kojom je potvrđeno opredjeljenje ka očuvanju vojne neutralnosti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je na sastanku izrazila opredijeljenost ka daljem jačanju saradnje dvije strane, kao i zahvalnost za dosadašnju podršku Norveške reformskim procesima i institucijama na svim nivoima vlasti.

Ostavite komentar: