Cvijanović: Džaferović i Komšić blokiraju evropski put

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su članovi Predsjedništa BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić blokirali sve procese na evropskom putu i tako predodredili BiH za još jedan neuspjeh.

“Da poštuju zakone i procedure ne bi blokirali primjenu izbornih rezultata, sprovedenih na osnovu Ustava i zakona, niti imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara u propisanom roku”, rekla je Cvijanovićeva Srni komentarišući izjavu Džaferovića da on i Komšić ništa ne uslovaljavaju, već samo traže da se poštuju zakon i procedure.

Ona ističe da su Džaferović i Komšić svjesno blokirali sve procese, nastojeći da u Savjetu ministara zadrže svog predsjedavajućeg i ministre iz Republike Srpske čije su partije gubitnici na proteklim izborima.

“Osim toga, oni na sastancima sa EU predstavnicima uporno delegiraju pitanje aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) kao preduslov za kretanje ka EU, a oni im to ne potvrđuju jer to i nije uslov. Neki visoki funkcioneri EU su im čak i rekli da to i nije pitanje za njih i da ga bespotrebno delegiraju”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Džaferoviću i Komšiću su, osim toga, upravo rekli da nema ni kandudatskog statusa bez formiranja vlasti.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska i ovaj put pokazala puni kapacitet i sposobnost da u kratkom roku nakon izbora formira Vladu i usvoji svoje strateške dokumente.

Džaferović je uoči sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj će se razmatrati prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH, rekao, između ostalog, da je zasjedanje Savjeta ministara BiH u skladu s davno utvrđenom politikom, kao i da je imenovanje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH može posmatrati na tragu poštivanja odluka utvrđene politike.

“Nije riječ o uslovljavanju, već da se poštuje zakon i već utvrđena politika. Uslovljavaju oni koji unilateralno odustaju od rješenja usvojenih zakonom, odlukama Predsjedništva i ovom strategijom”, tvrdi Džaferović.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: