Ćulum: Šaljemo još policajaca u pomoć Graničnoj policiji

Republika Srpska će uputiti dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od migranata, koji ponovo nadiru u većem broju nakon zatišja tokom proteklih mjeseci dok su na snazi bile restriktivne mjere usljed pandemije virusa korona.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske Darko Ćulum.

Govoreći o incidentu koji se dogodio u srijedu na području Laktaša, kada je evidentirana grupa migranata u napuštenoj vikendici, Ćulum je istakao da je policija uradila dobar posao te najavio da će i dalje biti na visini zadatka, ali da im je potrebna i pomoć građana.

– Nakon dosta mirnije situacije u martu, aprilu i maju, ponovo imamo veći priliv migranata. Svaki dan evidentiramo ih između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima, kada je migrant potegao pištolj na našeg policajca koji je, s druge strane, odreagovao kako treba – rekao je Ćulum.

Da li će policija Srpske i nakon ovoga pojačati kontrole?

Mi smo tu, na terenu, i pozivam sve građane da sarađuju s nama i da nam dojavljuju kada ugledaju migrante. Niko nije mogao pretpostaviti da se u Jakupovcima, u nekoj napuštenoj vikendici, krije njih 20.

Kakva je dosadašnja saradnja između građana i policije?

Bilo je dojava o migrantima, saradnja je dobra. Policija će uvijek reagovati na njihove dojave jer je i nama bitno da propratimo migrante na teritoriji Republike Srpske i da sve prođe, i bude bezbjedno na području Srpske.

I dalje su na snazi raniji zaključci Vlade Republike Srpske da nema zadržavanja niti smještaja migranata na teritoriji Srpske?

Nema promjene stava. Koordinaciono tijelo poštuje sve odluke Vlade.

Kako ocjenjujete, generalno, stepen migrantske krize u BiH?

Veliki problemi su u Unsko-sanskom kantonu, tamošnji komesar me zvao da usporimo priliv, ali situacija je takva da migranti nesmetano dolaze do BiH. Srbija ih propušta, Crna Gora, kao i Sjeverna Makedonija i Grčka i ostali. Daleko je veći registrovani broj migranata kod nas nego u Srbiji ili Sjevernoj Makedoniji.

Da li je još najveći pritisak na području Zvornika?

Jeste. Granična policija BiH nema dovoljno kapaciteta da zaštiti granicu. Mi ćemo narednih dana pojačati pomoć graničarima. U ovom momentu kao ispomoć su angažovana 52 pripadnika MUP-a RS, a izdvojićemo ih još do 30 da pojačamo kritične zone na granici, posebno u rejonu Zvornika i Foče. Sa Srbijom i Crnom Gorom imamo oko 650 kilometara granice. Teško je to zaštititi, a ima puno i ilegalnih graničnih prelaza. Srbija je poslala vojsku u Šid, Slovenija mijenja regulativu, tako da će u roku od 24 časa rješavati zahtjeve za azil, odnosno odbijati podneske te ih vraćati u susjednu zemlju. Hrvatska će ih, vjerovatno, vraćati u BiH i tako u nedogled.

 

 Ostavite komentar: