Čubrilović u Banjaluci: Nastaviti rad na unapređenju uprave i lokalne samouprave

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u Banjaluci izrazio nadu da će biti nastavljena uspješna saradnja s predstavnicima Saveza opština i gradova kada je riječ o unapređenju zakonodavstva u oblasti uprave i lokalne samouprave u Srpskoj.

Čubrilović je rekao da Savez aktivno učestvuje u radu Narodne skupštine kada je riječ o poboljšanju pomenutog zakonodavstva.

“Očekujemo da naša saradnja bude uspješna i u periodu pred nama, koji je specifičan i zbog kohabitacije u mnogim lokalnim zajednicama. Cilj je da u narednim mjesecima definišemo zakonska rješenja koja će otkloniti nedostatke kada je riječ o funkcionisanju pojedinih lokalnih vlasti”, dodao je Čubrilović. On je naglasio da ovakvu saradnju zakonodavnih institucija i lokalnih zajednica treba posmatrati kao doprinos daljoj demokratizaciji Srpske i okruženja.

“U obraćanju sam danas poželio načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj uspješan rad”, rekao je Čubrilović na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini nakon sjednice Saveza opština i gradova, kojoj su prisustvovali premijer Republike Radovan Višković i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Jujić.

Višković je rekao da je Savez organizacija od javnog interesa Srpske, te partner s kojim izvršna i zakonodavna vlast imaju korektnu saradnju u izradi akata u domenu uprave i lokalne samouprave, a sve s ciljem pronalaska najboljih rješenja u datom momentu. On je rekao da od Saveza očekuje da ponudi rješenja kada je riječ o izmjeni akata u oblasti lokalne uprave i samouprave, jer krajem juna ističe rok lokalnim zajednicama da usklade broj zaposlenih po standardu – tri zaposlena na 1.000 stanovnika.

“Tu moramo tragati za rješenjem jer nisam siguran da većina zajednica to može ispoštovati. Dakle, resorno ministarstvo i Savez imaju dovoljno vremena da se pronađe najbolje rješenje od interesa za Srpsku i same lokalne zajednice”, ocijenio je Višković. On je rekao da su se mnoge lokalne zajednice odgovorno ponašale kada je riječ o saniranju ekonomske i zdravstvene krize uzrokovane pandemijom virusa korona.

“Donosile su adekvatne mjere da zaštite zdravlje ljudi i lokalnu ekonomiju. Vlada je u tom smjeru lani obezbijedila 30 miliona KM pomoći lokalnim zajednicama Srpske, što je na neki način smanjilo štetu koju su imale od pandemije. S tom pomoći je gotovo anulirana šteta koje su lokalne zajednice imale po pitanju gubitka kada je riječ o indirektnim porezima”, kaže Višković.

On je rekao da očekuje da Savez izabere rukovodstvo koje će, kao i do sada, biti “malo apolitično”. “Nadam se da ćemo nastaviti korektnu saradnju”, dodao je Višković.

Dosadašnji predsjednik Saveza Ljubiša Ćosić rekao je da u ovom savezu okupljaju 64 lokalne zajednice u Srpskoj i da se partnerska saradnja sa zakonodavnom i izvršnom vlašću odvija u korist građana.

“Vlada je lani u junu doznačila 30,5 miliona KM svim lokalnim zajednicama i time nadomjestila štetu koju smo imali u budžetima po osnovu gubitka od PDV-a”, naveo je Ćosić. On je dodao da je pomogla i činjenica da su u lokalnim zajednicama implementirani brojni kapitalni projekti, te da se u saradnji sa Vladom vodi računa o izuzetno nerazvijenim lokalnim zajednicama.

Ćosić je naveo da do sada nisu razgovarali o umanjenju ili uvećanju nadležnosti gradonačelnika/načelnika ili bilo koga, ali da je bilo priče o skraćivanju rokova kod formiranja vlasti u lokalnim zajednicama.

“Pričali smo o tome kako da u slučaju opoziva omogućimo određenu vrstu kohabitacije između izvršne vlasti i skupština. Cilj je, svakako, unapređenje lokalne uprave i samouprave”, rekao je Ćosić.

Ostavite komentar: