Čubrilović o koalicionim partnerima: Nećemo nakon svakog sastanka trčati pred kamere

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da je BiH komplikovana i višestruko složena zemlja i da nije lako doći do rješenja koja bi zadovoljila sve njene aktere.

“U tome, kako stvari stoje, uspjeha nemaju ni međunarodni posrednici, prije svega visoki predstavnici međunarodne zajednice, sve da su i htjeli da se do rješenja dođe, a ima razloga za sumnju u to”, rekao je Čubrilović za “Nezavisne novine”.

On je dodao da nije prijatno to što ovdje svaki drugi dan dolaze u posjetu neki posrednici iz svijeta, a to ne govori dobro o BiH, ali je bolje i sto godina razgovarati i pregovarati, nego samo jedan dan ratovati.

Čubrilović smatra i da je skupštinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske neupitna, da je čini najmanje osam političkih subjekata, a povremeno, u zavisnosti od tema koje su na dnevnom redu, i više.

“Većinske političke stranke i grupe su SNSD, Socijalistička partija, Demos, Ujedinjena Srpska, NPS, NDP, te još neki nezavisni poslanici. U opoziciji su SDS, PDP, DNS i povremeno SPS, zatim koalicija Domovina i nekoliko nezavisnih poslanika”, naveo je on.

Kada su posrijedi pitanja iz spektra zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Čubrilović je naglasio da je onda većina uvijek bila dvotrećinska.

On se nada da će tako ostati do kraja ovog mandata uprkos političkim razlikama u vezi sa nekim drugim temama.

“To što na lokalnom nivou u nekoliko lokalnih zajednica imamo drugačiju situaciju nije i neće biti problem, jer i do sada su bile neke stranke u koaliciji na republičkom nivou ili na nivou BiH, a nisu na lokalnom. To je demokratija. Svako se bori za svoje interese i gleda s kim ih najlakše može ostvariti”, rekao je Čubrilović.

Čubrilović, koji je i lider Demosa, kaže da ova stranka i te kako ima šta reći SNSD-u kao najjačoj stranci vladajuće koalicije, ali ne smatra da o tim razlikama treba uveseljavati “dokone kibicere”, trčeći odmah poslije svakog sastanka pred kamere i mikrofon

Ostavite komentar: