Čubrilović: Jasenovac i Donja Gradina su bolne rane srpskog naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je sjećanje na nevine žrtve zločinačkog sistema koncentracionih logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donje Gradine moralna i civilizacijska obaveza kako se ovakav strašan zločin nikada više nikome ne bi ponovio.

“Sistem koncentracionih logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina predstavlja jedno od najmonstruoznijih stratišta srpskog, jevrejskog i romskog naroda u Drugom svjetskom ratu. To je bio sistem smrti”, istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da su mučki ubijani nedužni ljudi, stari, bolesni, žene i djeca samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi…

“Zločini su dokumentovani, a genocidna namjera NDH je dokazana naučnim metodama”, istakao je Čubrilović povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je, povodom obilježavanja 77 godina od proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac, istakao da je potrebno da svi evropski narodi jasno osude ovaj zločin i odaju poštu nevinim žrtva među kojima je bilo mnogo djece, saopšteno je iz Narodne supštine Republike Srpske.

Čubrilović je naglasio da je srpski narod podnio ogromnu žrtvu u borbi protiv fašizma i nacizma, jer je oduvijek bio slobodarski narod.

“Žalosno je da mnogi i danas nastoje da relativizuju ovaj strašan zločin što je jako opasno i jako nemoralno. Negiranje srpskih žrtava u logorima smrti NDH predstavlja necivilizacijsku i nehumanu političku i javnu djelatnost koja zaslužuje svaku osudu”, poručio je Čubrilović.

On je istakao da se institucionalno, naučno i politički mora sačuvati sjećanje na stradale u jasenovačkim mučilištima i odbraniti istina o srpskom stradanju za slobodu i život dostojan čovjek na ovim prostorima.

“Jasenovac i Donja Gradina, kao i brojna drug srpska stratiša, su bolne istorijske rane srpskog naroda. Istinom i pravdom za žrtve borimo se za mir i slobodu koja je krvavo plaćena i to nikada ne smijemo da zaboravimo”, poručio je Čubrilović.

 

 

 

Ostavite komentar: