Crnadak: U ministarstvo stigla nota UN-a

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio da je u ministrastvo danas stigla nota Ujedinjenih nacija zbog spornih izjava ambasadora Ivice Dronjića u televizijskom intervju.

– Obavjestili su me danas da je nešto stiglo, ali zaista ne mogu ništa komentarisati dok ne vidim o čemu se radi. Sutra ujutru ću imati više detalja, i moći ću tome komentarisati- kazao je kratko Crnadak.

Naime, Ivica Dronjić je govoreći rezidentnoj predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH dao spornu izjavu.

– Naš rejting u UN-u je takav da je naš regionalni koordinator UNDP-a iz Moldavije, znači Moldavija nam je postala zapad – rekao je Dronjić.

Međutim, iz UNDP-a su kazali, da kao organizacija pridaju najveću važnost vezama sa svakom od 193 zemlje članice, te da je osnovana na pretpostavkama punog poštivanja jednakosti i ljudskih prava, ovakve izjave smatra neprihvatljivim.

Podsjećamo da je Ivica Dronjić bivši ambasador BiH pri stalnoj misiji naše zemlje u UN-u, a smijenjen je nakon odluke člana Predsjedništva Željka Komšića, čime je imao jednu od vjerovatno najkraćih diplomatskih karijera u UN-u, od septembra 2018. do februara 2019. godine.

 

Izvor:(Avaz.ba)Ostavite komentar: