Crnadak tvrdi: Odluka CIK-a bila jedina moguća

Jučerašnja odluka CIK BiH o proglašavanju važećim listića koji je Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske proglasila nevažećim prilikom izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila jedina moguća, budući da ni po kojem osnovu takav listić nije mogao biti nevažeći, rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS Igor Crnadak.
Kako je rekao, CIK je ispravio grešku Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske, ali da ta odluka ne mijenja činjenicu da je taj isti CIK ranije konstatovao desetine nepravilnosti na izborima za predsjednika Republike Srpske, uključujući, kako je naveo, oko 70.000 kompromitovanih glasačkih listića, nedostajuće vreće i listiće, kupovine biračkih odbora, istjerivanje posmatrača itd.
Crnadak se osvrnuo i na sam proces izbora delegata, podsjetivši na izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su njegovi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske slikali glasački listić prilikom glasanja za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH,
“Javnost treba da zna da je slikanje glasačkih listića strogo zabranjeno zakonom, te da je Komisija za izbor i imenovanja NS RS, koja je sprovodila izbore, odredila položaj stola za glasanje i zaštitnog paravana na način da je slikanje listića nemoguće”, rekao je Crnadak.
On je dodao da je pripremni sastanak Komisije, čiji je član, a kojom predsjedava Ilija Tamindžija iz SNSD-a, trajao je više od tri sata i da je tada u skupštinskoj sali, na licu mjesta, izvršena simulacija glasanja.
“Nepobitno je utvrđeno da smo obezbijedili glasanje na način da je onemogućeno slikanje glasačkog listića, što mogu potvrditi i predsjednik Komisije Tamindžija, kao i predsjednik NS RS Nenad Stevandić i šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić, koji su takođe članovi Komisije”, tvrdi Crnadak.
Kaže da su prema tome listići koje pokazuje predsjednik SDP-a vjerovatno nezakonito pripremljen falsifikat, a da je posebno zabrinjavajuće da su u tu svrhu nekome bili dostupni glasački listići, suprotno zakonima i drugim propisima.
“S obzirom da falsifikovanje dokumenata, kao i fotografisanje listića prilikom glasanja predstavljaju kršenje zakona, pozivam nadležna tužilaštva i policijske agencije da utvrde i objave punu istinu. Niko ne može da tvrdi da je Nermin Nikšić počinio krivično djelo, ali je očigledno da se u njegovom mobilnom telefonu nalaze dokazi o kršenju zakona”, kaže Crnadak.
Dodaje da je danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom komisije Tamindžijom zatražio da se održi sjednica komisije, s obzirom na to da je ovom aferom ugrožen i narušen čitav proces izbora delegata za Dom naroda, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar: