Crnadak: SNSD, SDA i HDZ su jedini krivci za stanje u BiH

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 televiziju, da je još jedna velika greška i šteta napravljena sa stavom SNSD, SDA i HDZ da institucije budu blokirane dok ove stanke pregovaraju.

Prema njegovim riječima, građani su vidjeli koliko je to pogubno.

– Krajnje je vrijeme da se institucije stave u funkciju, a pregovori neka traju paralelno dok ne završe. Na ovakav način blokirati i zarobiti život, to je nečuveno. Veliku odgovornost za sebe su preuzeli SDA, SNSD i HDZ. To su najveći krivci. Njih neću da razdvajam. Oni nisu najveći krivci, oni su jedini krivci. Ne želim da učestvujem u njihovoj raspravi. Oni su jedni krivci i zato smatramo da se hitno mora početi raditi – rekao je Crnadak.

Crnadak je naglasio da je Bosna i Hercegovina u odnosu s Evropskom unijom blizu dobijanja kandidatskog statusa, ali da je osnovni problem činjenica da nova vlast nije formirana.

– Blizu smo kandidatskog statusa i mislim da vrlo brzo po okončanju procesa formiranja vlasti bismo imalu tu zvaničnu odluku. U svakom slučaju vidite da danas nema na dnevnom redu sastanaka ključnih evropskih institucija i glavni razlog je za to izgubljenih godinu dana. Pedesetak puta su se sastajali, dva sporazuma potpisali, a na kraju ništa nisu napravili – dodao je on.

 

Izvor:(N1 BiH)Ostavite komentar: