Crnadak: Razgraničenje BiH i Srbije mora biti prihvatljivo za obje zemlje

Rješavanje graničnog spora između Srbije i BiH, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra jednim od najvažnijih pitanja za postizanje dugoročne stabilnosti između dvije zemlje.

– Nadam se da će predstavnici bošnjačkog naroda uložiti dodatni napor kako bi se došlo do rješenja, jer konačni izgled granice treba da bude prihvatljiv za sve i funkcionalan na mikrolokacijama na koje se odnosima – kaže Crnadak za Tanjug i dodaje da je uvjeren da nijedno od rješenja koja su pominjana u dosadašnjim razgovorima nije usmjereno ni protiv koga u BiH.

Govoreći o odnosima i budućoj saradnji BiH i Srbije on apostrofira značaj infrastrukturnog povezivanja kao najznačajnijeg za razvoj ekonomije, za nove investicije i bolju povezanost naroda i država.

Istovremeno, Crnadak dodaje da zbog veoma komplikovanog sistema donošenja odluka u BiH, ne može da procjeniti ni kada će doći do konačne realizacije projekta izgradnje najavljenog autoputa Beograd-Sarajevo uz podršku Turske.

Kako kaže, ipak se nada da će projekat izgradnje puta, koji je zamišljen tako da stvori svojevrstan prsten, sa jednim smjerom preko Tuzle, a drugim preko Višegrada, biti realizovan što prije, jer je, dodaje, “ovo pitanje od velikog interesa i za Republiku Srpsku i za Bosnu i Hercegovinu”.
Ideju o zajedničkom nastupu na trećim tržištima vidi kao dobru i korisnu za obje zemlje i posebno naglašava odličnu saradnju u oblasti trgovine i ekonomije između Srbije i BiH, i zajedničke aktivnosti ministra (Rasima) Ljajića i ministra (Mirka) Šarovića.

– Otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu je konkretan pokazatelj da ovaj pristup daje rezultate i nadam se da će biti još sličnih primjera u budućnosti – kaže on.

Takse koje su uvele prištinske vlasti, prema riječima Crnadak, anticivilizacijske su i antievropske i predstavljaju direktan udarac, ne samo na ekonomske interese Srbije i BiH, nego i na ukupne napore uložene u razvoj regionalnih odnosa.

– Mi nismo učinili ništa da prouzrokujemo ovakvu odluku Prištine i zato se ova situacija može riješiti samo na jedan način, a to je da Priština povuče svoju odluku Potezi kao što su takse od 100 odsto vraćaju celi region unazad i ako ostanu na snazi, mogu proizvesti domino efekat negativnih reakcija u narednom periodu – zaključio je Crnadak, prenosi SrpskaInfo.

Ostavite komentar: