Crnadak: Palmer će biti aktivan i u BiH, važno jačanje njegove uloge

Ponovno uvođenje funkcije specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan je pokazatelj da Vašington želi da ubrza rješavanje najvažnijih otvorenih pitanja u regionu, ocijenio je za Fenu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.
Na tu funkciju imenovan je Metju Palmer.

Crnadak ističe da će glavni Palmerov zadatak biti dijalog Beograda i Prištine, odnosno problem Kosova, ali će, kaže, sigurno biti aktivan i u ostalim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

“Palmer dobro poznaje prilike u ovom dijelu Evrope, govori srpski jezik, ima i jake porodične veze s regionom i nadam se da će biti uspješan na novom poslu”, rekao je Crnadak.

Kao predstavnik RS u Savjetu ministara, smatra da je “za nas jačanje Palmerove uloge bitno”, jer on, kako je naveo, poštuje Republiku Srpsku i dejtonsku strukturu, kao i potrebu da se u BiH stvari rješavaju isključivo kompromisom.

Iz State Departmenta je objavljeno da će Palmer, koji je na poziciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD u birou za Evropu i Evroaziju, imati i zadatak da “predvodi naše napore da ojačamo američku uključenost u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu”.

Gepostet von BL Portal am Freitag, 30. August 2019

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: