Crnadak: Ne znam u kom svojstvu se Dodik sastao s Putinom

18.01.2019. | 14:30

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da ne zna u kom svojstvu se Milorad Dodik sastao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom u Beogradu, jer, kako je naveo, nema informaciju kako je tekao tok dogovaranja sastanka.

Na pitanje novinara u Beogradu da li se Dodik sa Putinom sastao kao Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Crnadak je rekao da ne zna i da nije učestvovao u pripremi tog sastanka.

-Vidio sam ono što sam vidio iz medija. Ja mogu samo reći da ja u principu pozdravljam da se razgovara i ne mislim da treba uvijek tražiti nešto loše, ali u kojoj funkciji je bio i na koji način je taj sastanak dogovoren, kako je format preciziran između dvije strane zaista nisam bio u toku i ne znam-, rekao je Crnadak novinarima u Beogradu.

S obzirom na to da je Dodik imao zastavu BiH očigledno je, kaže Crnadak, da je bilo važno da se istakne da je Dodik član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

-Mislim da je to jedna od poruka u smisu dekora koji je tamo bio prisutan-, rekao je on i ponovio da nema informacija kako je tekao tok dogovaranja sastanka.

Kada je riječ o posjeti Putina Beogradu, Crnadak je rekao da su i Srbija i BiH donijeli odluke da postanu članice Evropske unije, ali da žele da razvijaju odnose i sa drugim zemljama.

-Pravac BiH je jasan i uradićemo sve da idemo što brže ka EU, ali paralelno sa tim veoma nam je važno da razvijamo odnose sa zemljama koje su ključni spoljnopolitički akteri na svjetskoj sceni-, rekao je Crnadak, prenosi SrpskaInfo.

U tom kontekstu, kaže, vidi i važnost posete Putina Beogradu i dodaje da je nepotrebno stavljati Srbiju ili BIH pred dilemu – hoćete li u EU ili ćete sarađivati sa Rusijom.

-To je nepotrebno. Mislim da kako vrijeme prolazi ideje da se dovodimo pred takve izbore gube i da ćemo biti u mogućnosti da vodimo politiku oko koje smo se i jedni i drugi opredijelili, a to je EU sa dobrom saradnjom sa Rusijom i drugim zemljama širom svijeta-, rekao je Crnadak.