Crnadak: Interes BiH je da ima partnerstvo sa NATO

10.01.2019. | 19:48

Ministar inostranih psolova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je interes BiH da ima partnerstvo sa NATO savezom i da to partnerstvo funkcioniše.

“Ova godina biće veoma zanimljiva kada je riječ o odnosu BiH i NATO-a. Očigledno je da će se o prvom godišnjem programu Akcionog plana za pristupanje NATO (MAP) odlučivati na Savjetu ministara BiH kada dođe novi saziv”, rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

Komentarišući pismo američkog državnog sekretara Majka Pompea Predsjedništvu BiH, u kome on traži da BiH usvoji prvi godišnji program MAP-a, Crnadak je rekao da su SAD garant Dejtonskog sporazuma i da je važno imati jaku vezu sa Vašingtonom. Osvrćući se na proteklu godinu, Crnadak je kazao da su oktobarski izbori pokazali da su potrebne hitne izmjene izbornog zakonodavstva.

On je naveo i da je MIP BiH ukinulo vize između BiH i Kine, te da se u Makedoniju može putovati samo sa ličnom kartom.

Crnadak smatra da BiH treba otvoriti ambasade u Južnoj Americi i Africi, ali i u Portugaliji.

Crnadak je još rekao da vjeruje da će 2019. biti godina kandidatskog statusa BiH u EU i da svi koji obavljaju bilo koju odgovornu funkciju u BiH treba da rade na tome.

“Kandidatski status nije potreban političkim partijama, nego je važan zbog velikih privilegija, pristupa fondovima i može da donese ekonomske benefite za sve ljude u BiH”, istakao je on, prenose Nezavisne novine.

Dodao je da prioritet u ovoj godini mora biti ekonomski napredak i zaustavljanje odlaska mladih iz BiH, ističući da je BiH potrebno više međunarodnih investicija, reformi u oblasti ekonomije, efikasnije pravosuđe i odlučnija borba protiv korupcije.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je naveo da je za njen napredak potrebno ukidanje “srednjovjekovnih taksi” na svu robi iz BiH i Srbije koje su uvele vlasti u Prištini.