Crnadak: EU će podržati bilo koju novu većinu ako sporazum SNSD, SDA i HDZ propadne

U Helsinkiju je završen prvi dio sastanka neformalnog sastanka Savjeta za spoljne poslove Evropske unije.

U pauzi prije drugog dijela zasjedanja ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je u izjavi za Vijesti.ba potvrdio da su glavne teme vezane za BiH bile formiranje vlasti na svim nivoima, te nastavak zajedničkog rada evropskih institucija sa novim Savjetom ministara, kako bi se što prije došlo do odluke o kandidatskom statusu BiH.

Ministar Crnadak je istakao da EU želi što brže formiranje vlasti, ali da nemaju pojedinačne favorite među političarima i političkim partijama.

“Evropski zvaničnici se nadaju realizaciji sporazuma SNSD-HDZ-SDA do 5. septembra, ali nema dileme da će EU podržati bilo koju novu skupštinsku većinu za formiranje Savjeta ministara, koja je zasnovana na nastavku reformi i integraciji BiH u EU, ukoliko taj Sporazum propadne”, rekao je ministar Crnadak.

Tokom pauze, ministar Crnadak sastao se sa novom ministarkom inostranih poslova Rumunije Ramonom Manesku.

Ministri su konstatovali da je Protokol o sukcesiji bilateralnog sporazuma između Vlade Rumunije i Savjeta ministara BiH prošao sve neophodne procedure i da će ga ministri potpisati u najskorije vrijeme u Sarajevu ili Bukureštu.

U drugom dijelu sastanka ministar Crnadak učestvuje na radnom ručku koji je za ministre organizovao domaćin, finski ministar inostranih poslova Peka Havisto.

 

Izvor:(Vijesti.ba)Ostavite komentar: