Čović: Vlada FBiH se neće formirati dok se ne izmijeni Izborni zakon

21.01.2019. | 16:45

MOSTAR – U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Napomenuo je da je današnja sjednica bila priprema za Sabor koji se održava u subotu.

“Današnja sjednica je bila priprema za Sabor koji će se održati u subotu. Danas je prethodila i tačka o aktuelnoj političkoj situaciju i svemu što se dešava u BiH, kao i očekivanja u vezi s uspostavom izvršne vlasti i implementaciji izbornih rezultata. Vjerujem da ćemo imati izvrstan Sabor, koji će do sada polučiti najbolje rezultate”, kazao je Čović.

Istakao je da će HNS u subotu razmatrati i Deklaraciju HNS-a, u kojoj se, između ostalog, govori o odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, legitimnom predstavljanju i Mostaru.

“Tu se spominje i sve ono što se tiče legitimnog predstavljanja kada je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda, kao i grad Mostar kao takav”, kazao je Čović.

Dodao je da se Vlada Federacije BiH neće moći formirati sve dok se ne izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

“Svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH za nas je prihvatljivo. Pozivamo prijatelje Bošnjake da razumiju da bez toga nećemo napraviti ikakav iskorak”, kazao je Čović.

Lider HDZ-a progovorio je o zastoju u formiranju novog saziva Savjet ministara.

Čović je kazao da tu imamo da “dva bošnjačka člana Predsjedništva uslovljavaju gospodina Dodika”, aludirajući na Šefika Džaferovića i Željka Komšića i dodao da ništa posebno u vezi s tim ne može učiniti.

 

Izvor:(Nezavisne novine)