Čović pozvao partnere u vlasti na nivou BiH da se drže dogovora: Svima će biti lakše

28.11.2023. | 21:45

Predsjednik-a HDZ BiH Dragan Čović poručio je da partneri u vlasti na nivou BiH treba da se drže dogovorenog programa, te istakao da će svima biti lakše ako bude što manje izjava u javnosti koje će biti opterećenje za evropski put BiH.

Čović je nakon sastanka sa predstavnicima “trojke” rekao da će narednih dana biti intenzivirana komunikacija sa SNSD-om kako bi što prije bili usaglašeni stavovi o temama za predstojeći sastanak u Briselu, ali i temama koje se tiču funkcionisanja Savjeta ministara i parlamenta BiH.

“Poruka svim kolegama, a posebno nama koji danas predvodimo poziciju na nivou BiH i FBiH, da se suzdržimo od potrebe da baš na sve reagujemo i sve komentarišemo, jer nije vrijeme za takve aktivnosti”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

On je izrazio uvjerenje da će pregovori o funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti u buduće proticati u pozitivnoj atmosferi, te istakao da je važno usaglasiti stavove o budžetu BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da stoji iza aktuelnog saziva Savjeta ministara.

“Poslanici SDP stoje i iza kandidatat SDP-a za ministra odbrane Zukana Heleza, kao i iza kompletnog Savjeta ministara, jer znate da je bilo incijativa i za promjenu nekih drugih ministara”, rekao je Nikšić.

On je naveo da u svakom slučaju najprije treba utvrditi povredu zakona, pa tražiti nečiju odgovornost.

Nikšić je rekao da će sa partnerima iz Republike Srpske nastojati da dođe do kompromisnih rješenja.

“Svjesni smo da se neke stvari ne donose samo između nas, imamo partnere iz Republike Srpske sa kojima ćemo razgovarati kako bi kompromisima došli do rješenja koja će nam omogućiti da otvorimo pregovore o članstvu u EU”, istakao je Nikšić.

Predsjednik stranke Naroda i pravde Elmedin Konaković poručio je da mu je drago što je na sastanku akcenat bio na funkcionalnosti Vlade FBiH i federalnim procesima koji su u prethodnom periodu bili otežani zbog komplikovane situacije u parlamentarnim komisijama.

“U Parlamentu podliježemo pritisku najdestruktivnije opozicije ikada. Pronašli smo neka rješenja za blokade u dvije komisije. Imam za njih lošu vijest, našli smo rješenje da to odblokiramo. Biće im žao što su to radili”, poručio je Konaković.

Predstavnik Naše stranke Predrag Kojović izrazio je uvjerenje da će BiH u martu otvoriti pregovore za pristupanje EU.

Kojović je naveo da je važno što je postignita konstruktivna atmosfera među različitim strankama kako bi bio ostvaren cilj približavanja Evropi.