Čović: “OHR će biti izmješten iz BiH ako Šmit bude vodio politiku Merkel”

Lider HDZ Dragan Čović najavu dolaska novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita prema njegovim riječima, dočekao je s veseljem.

Ja se veselim da se ugasi taj institut visokog predstavnika. Drago mi je da dolazi predstavnik Njemačke administracije. Gospođa Merkel je kao kancelarka učinila jako puno za BiH. Na desetke susreta smo imali u zadnjih desetak godina, pa i ovdje u Zagrebu, i znam dobro kako razmišlja o našoj budućnosti – izjavio je Čović gostujući na HRT.

Mišljenja je da ukoliko Kristijan Šmit u značajnoj mjeri bude vodio politiku koju zagovara kancelarka Merkel onda je siguran da ćemo vrlo brzo dobiti klasičnu transformaciju uloge OHR.

– Ja se nadam u narednih godinu-dvije dana da će se OHR izmjestiti iz BiH i da će biti neko zaštitno tijelo izvan okvira Ustava koje neće uticati na ustavna određenja u BiH – izjavio je.

Čović očekuje transformaciju uloge visokog predstavnika za potrebe Evropske unije.

– Ona je dugi niz godina, zadnjih pet-šest, izgubila svoj smisao. Mislim da se mora transformisati za potrebe EU. Ne možemo dobiti kandidatski status i otvoriti procese pregovora, a istovremeno imate taj paralelni institut vlasti sa onim bonskim ovlaštenjima jer ih neko tumači da njima možete smjeniti predsjednika države, nametnuti zakonska rješenja, promijeniti ustav ako treba… – kazao je Čović, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo, juče je iz Vlada Njemačke dala zeleno svjetlo da Kristijan Šmit i zvanično postane kandidat za visokog predstavnika u BiH.

Cijela procedura trebala završiti do marta ukoliko članice Savjeta za provođeje mira u BiH (PIC) izaberu Šmita, a zatim sve potvrdi i Savjet bezbjednosti UN.

 

 

Ostavite komentar: