Čović: Nema razloga da bilo ko u BiH bude nezadovoljan gradnjom Pelješkog mosta

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH prisustvuje večeras spajanju Pelješkog mosta u Hrvatskoj gdje je pri kraju njegovo zavarivanje, a tom prilikom je prokomentarisao i negodovanje zvaničnika iz BiH zbog ovog projekta.

Kako je kazao Čović, nema razloga da iko u BiH bude nezadovoljan gradnjom Pelješkog mosta, i dodao kako se nada da će svi to vrlo brzo razumjeti.

“Svi oni koji u BiH danas razmišljaju drugačije vjerujem da će promijeniti mišjenje kada se provozaju ovim projektom i ja ih pozivam da to učine ovo je evropski projekat. Ja se bojim da će Neum imati toliko gostiju da će trebati još jedan Pelješki most. Dao Bog da imamo još ovakvih projekata. Danas je najvažnije ulagati u infrastrukturu. U BiH će biti još političkog nadmudrivanja, ali vjerujem da će to vremenom biti bolje”, kazao je Čović, navodi “N1”.

FOTO: PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković koji takođe prisustvuje spajanju mosta,  istakao je da je ovo generacijski projekat.

– Ovom projektu je svako nešto dao i svako je donio svoj doprinos. Most je spojen tri mjeseca prije predviđenog roka i uprkos pandemiji koronavirusa – rekao je Plenković.

On također naglašava da je Hrvatska je ostvarila svoj strateški cilj, te da će ovaj most će biti jedno zajedničko dobro.

– Ovo nije most koji dijeli, ovo je most koji povezuje, a s vremenom će se to pokazati – istakao je premijer Plenković.

Podsjetimo, večeras se spaja posljednji 165. segment čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta nakon čega će Hrvatska biti potpuno kopneno povezana. Međutim, brojni zvaničnici iz BiH negoduju. Naime, neki od njih smatraju da je ovime pričinjena nepravda BiH jer je ona država koja ima pravo na pristup otvorenom moru, ali je Pelješkim mostom ono ograničeno.

 

 

 

Ostavite komentar: