Čović: Mektić i SDS su portparoli SDA-ove politike

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da su SDS-ovi ministri u Savjetu ministara BiH na čelu s Draganom Mektićem portparoli SDA-ove politike.

Čović je u otvorenom intervju za Večernji list rekao kako vjeruje da će u narednih deset godina apsolutno čitav ovaj dio Evrope postati dijelom Evropske unije te da bi jedino izvan toga kruga mogao ostati dio nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Na pitanje novinara da li su na redu nakon Makedonije i Crne Gore, kada se govori o novim regionalnim rješenjima, Kosovo i BiH Čović je odgovorio da bi se pitanje Kosova uskoro trebalo riješiti.

“Bio je jedan pokušaj zamjene dvaju prostora. To, očito je, sada više niko neće prihvatiti. Sada se, rekao bih, ulazi u završnu fazu rješavanja. Nadam se da će se nakon toga uspostaviti posve drukčiji odnosi. Kada se to dogodi, imat ćete čistu situaciju s Makedonijom i Crnom Gorom, bez obzira na određene unutarnje podjele. U Albaniji se također stvari dinamiziraju i tamo će se dogoditi promjene. Očekujem da će se nakon toga i pitanje BiH početi rješavati”, kazao je Čović.

Čović je upitan i da li će Hrvati u Bosni i Hercegovini li uspjeti izdržati i opstati do očekivanog cilja, članstva zemlje u EU i NATO.

“Mi se možemo politički izboriti za autonomnu poziciju unutar države, ali ako ne stvorimo veću kvalitetu života, mladost će nam odlaziti. Možemo mi to uljepšavati i tješiti se kako odlaze Srbi i Bošnjaci, ali, iskreno, nemamo nikakve koristi od toga”, rekao je Čović.

Posebno je ukazao na važnost podrške predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ali i na porast uticaja neevropskih država u BiH, što se prema njegovom tumačenju ne smije podcijeniti.

“Tu treba biti najviše svjestan i uticaja koji pokazuje Turska prema ovome dijelu Balkana. Zatim, tu je i migrantski val koji je dio jednoga projekta kojim se Evropa počinje baviti, a nije isključeno i da nama bude još snažnije isporučen”, kazao je Čović.

Čović je u više navrata pohvalio premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za kojeg je kazao da će na kraju ispasti da je “genijalno vodio Vladu Republike Hrvatske jer ključne probleme rješavao bez velikih potresa”.

Na pitanje o formiranju vlasti u BiH Čović je odgovorio da je HDZ od samog početka upozoravao da će uslijediti kriza nesagledivih razmjera ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Istakao je da SDA u Savjetu ministara ima podršku kroz SDS-ove kadrove, prije svega ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, kako bi pravili štetu SNSD-u.

“I ti ljudi su portparoli takve SDA-ove politike. Slično je i kod Željka Komšića koji je rezultat jedne takve bošnjačke politike. S druge pak strane, za njih je ključna igra kako držati policijski i obavještajni sektor pod rukom. Taj je sektor danas potpuno u rukama jednog naroda, stranke, a moguće čak i jedne ili dviju osoba. Oni vjeruju da su izgubili ‘nadzor’ nad tužilaštvima, VSTS-om, sudovima i zbog svega toga sve ove afere proizvode kako bi skrenuli pažnju i uvijek drugog okrivljavali. Sve to radi se u cilju da se kupuje vrijeme kako bi sačuvali te pozicije”, kazao je Čović, prenosi ATV portal.Ostavite komentar: