Čović jasan: Neophodne izmjene Izbornog zakona BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović rekao je na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom rekao da su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne za stabilnu evropsku budućnost BiH, koja mora u potpunosti zaštititi ravnopravnost i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda.

Čović je istakao da su novi integracioni pomaci u području reformskih procesa ključni kako bi BiH postigla dalje iskorake na putu ka članstvu u EU, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

On je dodao da hrvatski politički predstavnici u Savjetu ministara pružaju punu podršku usvajanju Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, donošenju amandmana na Zakon o javnim nabavkama BiH, kao i na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH kao prioriteta koje je EU postavila za BiH.

Tokom razgovora o predstojećim lokalnim izborima, iskazano je zadovoljstvo nedavno ostvarenim pomacima, a Čović je prenio stav hrvatskih političkih zvaničnika o nedjeljivosti izbornog procesa, te novoj diskriminaciji Grada Mostara.

Čović je naglasio da je prioritet povećanje izlaznosti mladih ljudi i ostvarenje aktivnog učestvovanja mladih u političkim procesima BiH.

Tokom razgovra Satler je govorio o važnosti saradnje svih aktera u BiH s ciljem ispunjavanja prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

On je posebno naglasio važnost usvajanja revidirane Strategije na rad za predmetima ratnih zločina i novog Zakona o sukobu interesa, kao i amandmana na Zakon o javnim nabavkama i na Zakon o VSTS, te hitno rješavanje pitanja funkcionalnosti postrojenja otpadnih voda u Mostaru.

Satler je rekao da će EU nastaviti da podržava BiH u borbi protiv posljedica globalne pandemije virusa korona, uključujući i podršku socio-ekonomskom oporavku.

Osvrćući se na trenutno epidemiološko, te socio-ekonomsko stanje uzrokovano pojavom pandemije virusa korona, Čović izrazio je zahvalnost EU i evropskim partnerima na pruženoj pomoći BiH.

Ostavite komentar: