Čović jasan: Izbori moraju reflektovati nezavisnu političku opredijeljenost

Lokalni izbori moraju reflektovati nezavisnu političku opredijeljenost svih konstitutivnih naroda, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na sastanku s američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom.

Čović je istakao značaj legitimnosti političkih predstavnika na svim nivoima vlasti i naglasio stav hrvatskih zvaničnika o izdvajanju Mostara iz izbornog procesa. Čović i Nelson razgovarali su o lokalnim izborima, političkim prilikama, evroatlantskim integracijama i ekonomskoj situaciji, saopšteno je iz HDZ.

Govoreći o političkoj situaciji, Čović je ukazao da je neophodna realizacija dogovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, navodeći da ostvareni konsenzus ne smije biti zanemaren.

Na sastanku je naglašen značaj lokalnih izbora za izgradnju snažne demokratije i put ka EU.

“Uvažavajući činjenicu da je novi zamah posebno važan za ostvarenje napretka ka članstvu BiH u EU i NATO-u, hrvatski politički zvaničnici nastavljaju rad na intenziviranju evroatlantske perspektive”, rekao je Čović. Tokom sastanka istaknuta je i pomoć koju su SAD iskazale BiH u nadvladavanju posljedica virusa korona. Tom prilikom sagovornici su iskazali uvjerenje u dalju saradnju na unapređenju dugoročnog razvoja i stabilnosti BiH.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto i zamjenik američkog ambasadora Elen Džermejn.

Ostavite komentar: