Čović: Ime Republike Srpske je zapisano u Ustavu BiH, iza ovakvih pitanja stoje drugi ciljevi

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je, komentarišući najave SDA za podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH o preispitivanju imena Republike Srpske, kako je ime Republika Srpska upisana s tim imenom od 1995. godine i da iza otvaranja ovakvog pitanja stoji neki drugi cilj.

Prema njegovom mišljenju, taj drugi cilj bi mogla biti nestabilnost ili otvaranje rasprava između predstavnika dva naroda.

“Ne ulazim u to šta je bila ideja Bakira Izetbegovića, ali imam običaj reći – nema boljeg patriotizma od ustavnog u BiH. Bojim se da je ovo jedan od poteza koje smo imali više puta, poput mobilizovanja bošnjačkih stranaka oko revizije tužbe, iako smo znali da je to završen čin, priča oko Pelješkog mosta i slično. Štititi BiH moramo, ali to treba biti zajednička potreba svih političkih legitimnih predstavnika koji su izabrani na izborima i naći ćemo rješenja za sva pitanja. Ako je to samo hir jednog pojedinca ili jedne politike, bojim se da će svaki završiti na sličan način kao do sada. Imamo štetu, a to je nepovjerenje koje jača”, kazao je Čović.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

Ostavite komentar: