Čović i Plenković u Mostaru: “Dogovorom rješavati pitanje funkcionisanja BiH”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Mostaru da Hrvatska snažno podržava BiH, razvija saradnju sa sva tri konstitutivna naroda i svim građanima, te podržava BiH na putu prema EU i NATO.

“Činimo to uvjereni da je to ispravan put. Poštujući BiH kao prijateljsku susjednu državu i njen suvrenitet i respektujući političke stranke i institucije koje bi unutrašnjim dogovorima trebalo da dogovaraju dalja pitanja u vezi sa funkcionisanjem BiH”, rekao je Plenković, koji je i lider HDZ.

Plenković je rekao na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Draganom Čovićem, da je za Hrvatsku važno da se poštuju načela jednakopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH. On je naglasio da je važno poštovati načelo legitimnosti političkog predstavljanja konstitutivnih narod, koje je temelj bez koga je teško imati pravično i efiskano funkcioniranje institucija, posebno predstavničkih tijela.

“Najvažnije je da se nastavi dijalog koji će dovesti do pomaka i izbjeći situaciju da se jedan narod, u ovom slučaju hrvatski, osjeća zakinutim”, rekao je Plenković i dodao da će Hrvatska nastaviti da finansira i podržava projekte od interesa za Hrvate u BiH.

Komentarišući situaciju u regionu nakon parlamentranih izbora u Crnoj Gori i sporazuma u Vašingtonu koji su potpisali Beograd i Priština, Plenković je rekao da je situacija dinamična, ali da je za Hrvatsku najvažnija stabilnost i mir.

“Zalažemo se za stabilnost u svim susjednim zemljama i to je poruka broj jedan. Dijalog koji se vodi između Srbije i (samoproglašenog) Kosova ima dva kraka, jedan u Vašingtonu i drugi u Briselu i tu vidimo pomake”, rekao je Plenković. On kaže da je za Hrvatsku važno da se smanjuju tenzije, normalizuju trgovački tokovi i omogućuje sloboda kretanja ljudi.

Plenković ističe da Hrvatska vodi računa o Hrvatima u Srbiji i Crnoj Gori, te da će nastaviti sa Srbijom da rješava niz pitanja koja su na dnevnom redu.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da Hrvatska ima veliko razumjevanje za BiH, te da je informisao Plenkovića o situaciji u BiH, te lokalnim izborima i zajedničkim projektima. On je naveo da je informisao Plenkovića da će se 16. septembra sastati sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da očekuje da će u narednim danima početi razgovori dvije stranačke delegacije u vezi sa izmjena Izbornog zakona BiH, legitimnog predstavljanja, te uvažavanja presuda Suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da će se Hrvatima u BiH “nastaviti birati Komšići i na nižim nivoima”, Čovićeva je rekao da je u pitanju skretanje pažnje javnosti sa problema koje ima SDA.

“Navikli smo na to. Kada sam razgovarao sa gospodinom Izetbegovićem imali smo slične poglede o slučaju ‘Bajramović’ i popunjavanju kvota nekog naroda. Preporučio sam da se prestane sa takvom praksom, pa i izjavama. To bih doživio kao trenutak kada je ocijenio da treba rasteretiti pritisak prema svojoj stranci”, rekao je Čović. Plenković boravi u Mostaru povodom ustoličenja novog biskupa mostarsko-duvanjskog i trebinjsko-mrkanjskog Petra Polića.

Ostavite komentar: