Čović i Izetbegović razgovarali s Nelsonom i Satlerom o izmjenama Izbornog zakona

Nakon niza bilateralnih susreta čelnika HDZ-a BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića te njihovih pojedinačnih razgovora s američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom  i šefom Delegacije EU Johanom Satlerom, uslijedio je i zajednički sastanak svih ovih aktera, piše Večernji list BiH.

Kako saznaje “Večernji list”, Čović i Izetbegović, uz najbliže stranačke saradnike, sastali su se juče s Nelsonom i Satlerom. Ovaj sastanak zapravo je već ranije najavljen i potpuno je očekivan. Glavna tema novog kruga razgovora bila je reforma izbornog zakonodavstva.

Čović je prošle sedmice najavio da će, prije otpočinjanja novog kruga razgovora, Nelsonu i Statleru predati prijedloge hrvatske strane za izmjene Izbornog zakona kako bi oni bili potpuno upoznati što Hrvati predlažu kao konkretna rješenja i zbog čega.

Još ranije su ti prijedlozi prezentovani bošnjačkoj strani, odnosno SDA i Bakiru Izetbegoviću. Upravo na jučerašnjem sastanku, kako saznaje “Večernji list“, razgovaralo se o konkretnim prijedlozima i rješenjima koja bi trebalo uputiti u parlamentarnu proceduru.

Politički trenutak za početak pregovora, po nekima, nije dobar jer se lokalni izbori u nekoliko opština i gradova ponavljaju, a mnogo je kontroverzi i oko sprovođenja izbora u Gradu Mostaru, pa i oko uspostave lokalne vlasti.

S bošnjačke strane će, sasvim izvjesno, i dalje biti insistiranja da se u reformu Izbornog zakona ugrade i neka druga rješenja koja se ne tiču legitimnog nacionalnog predstavljanja, prenosi “Avaz.ba”.

 

 

Ostavite komentar: