Čović: Dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH uslovljavaju Dodika

21.01.2019. | 16:35

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je jasno “da dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH” uslovljavaju srpskog člana Milorada Dodika da bi mu dali saglasnost za kandidata za predsjedavajućeg Savjet ministara, što se ne smije dešavati.

“Mislim da se to ne smije dešavati. Ako imamo unaprijed zadatog kandidata za predsjedavajuće Savjeta ministara, znamo da je to predstavnik srpskog naroda, pobjednik u Republici Srpskoj, onda bi sasvim logično bilo da i ova dva člana Predsjedništva koja su tu došla bošnjačkim glasovima podrže takvu inicijativu i ne stvaraju bilo kakvu prepreku dalje. Ako nastave tako, Bože moj, vjerovatno će imati reakciju s neke druge strane. Mi ne možemo ništa posebno učiniti”, izjavio je Čović novinarima u Mostaru.

On je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a rekao da su u toku razgovori o formiranju kantonalnih vlada i izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, te naveo da će najdalje do 10. februara biti formirana vlast u pet kantona gdje HDZ ima većinu.

Čović je dodao da će HDZ najvjerovatnije učestvovati i u vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Završili smo dogovore u srednjoj Bosni i Posavini, ti dogovori bi se mogli sprovesti u ovoj sedmici. Ostaje nam vlada u Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali radimo i na tome”, dodao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je izjavio da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH biti konstituisan za sedam do osam dana i da će moći usvojiti budžet FBiH.

Međutim, kada je riječ o formiranju vlasti na nivou Federacije, Čović je podvukao da će uslov za formiranje Vlade Federacije biti usvajanje Izbornog zakona BiH.

“Informisani smo da se bošnjački set stranaka okuplja i da je želio do kraja mjeseca obezbijediti zajednički nastup. Vidimo da je SBB već naveo da im ne pada na pamet učestvovati u tome. Sada će to raditi i neki drugi, tako da ja ne bih spekulisao šta radi bošnjačka politička scena. Sužen je prostor za spekulacije”, naveo je Čović.

On je najavio da će u ovoj sedmici imati puno razgovora sa predstavnicima međunarodnih institucija.

“Do nas neće biti ni kada je riječ o formiranje Savjeta ministara ni federalne Vlade. Za federalnu Vladu zna se uslov. Bez Izbornog zakona neće se moći sprovesti izborni rezultati na tom nivou vlasti. Partneri s kojima želimo graditi evroatlantsku budućnost moraće razumjeti da više nikad nećemo doći u poziciju da neko drugi bira naše predstavnike niti da imamo nelegitimne predstavnike Hrvata”, izjavio je Čović.

On je dodao da ne vidi razlog da vlast normalno ne funkcioniše ako budu formirane kantonalne vlade i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čović je najavio da će u subotu, 26. januara, biti održan Sabor HNS-a na kome će biti izabrano novo rukovodstvo i usvojena deklaracija koja sadrži sedam tačaka.

On je naveo da će HDZ imati svoje kandidate za organe HNS-a i izrazio nadu da će on biti ponovo kandidovan za predsjednika.

 

Izvor:(RTRS)