Čović: Ako ne bude dogovora, vjerovatno neće biti ni izbora

Ukoliko ne bude dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, Bosna i Hercegovina bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uslova za izbore, izjavio je u Briselu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

“Ako ne bude dogovora, vjerovatno neće biti ni izbora, iako neki misle da oni mogu da se organizuju. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uslovi”, rekao je Čović, prenosi Hina.

On je u Briselu razgovarao s nizom sagovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do dogovora oko izbornog zakona.

Između ostalih, razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, predsjednikom spoljnopolitičkog odbora Dejvidom Mekalisterom i parlamentarnim izvjestiocem za BiH Polom Rangelom.

Čović je istakao da hrvatska strana u BiH ne želi ni da razmišlja šta će se dogoditi ako ne bude dogovora o izbornom zakonu i dodao da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

“Hrvatska strana je ključna poveznica između onih koji razmišljaju o separatizmu i onih koji razmišljaju o unitarizmu i čini mi se da smo samo mi vidno zainterespvani za evropski put Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Istakao je da mu se čini da jedino hrvatska strana želi dogovor o izbornom zakonu, dok je bošnjačka strana manje zainteresovana, jer “joj odgovara status kvo”.

Komentarisao je i glasanje o zaključku Kluba srpskog naroda, koji je ražio ukidanje Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, što su on i HDZ BiH podržali, i istakao da je riječ o gruboj manipulaciji i zloupotrebi.

“Nastojali smo da uspostavimo Dom naroda koji ne radi zbog nametnutog zakona. Željeli smo to da promijenimo u dogovoru s međunarodnim institucijama, ali kada smo napravili prvi korak, on je grubo zloupotrijebljen i predstavljen kao negiranje genocida”, rekao je Čović, dodajući da je time napravljena velika šteta procesima koji su u toku u Bosni i Hercegovini.

“Iz jednog izvora informacija je na krajnje neprihvatljiv način izmanipulisana javnost u Bosni i Hercegovini i međunarodna javnost”, rekao je Čović.

 

 

Ostavite komentar: