Članstva u NATO nema bez odluke Predsjedništva i PS BiH

Odluka Predsjedništva BiH, o imenovanju Tegeltije i slanju Programa reformi, izazvala je burna politička reagovanja. Dosadašnja vlast u Sarajevu, a opozicija u Srpskoj, SDS i PDP, poručuju da je prekršena rezolucija Parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti. Iz SNSD-a odgovaraju – da Program reformi nije ANP, i da je riječ o prvom dokumentu od 2005. godine, koji ne prejudicira članstvo u NATO-u.

Nakon više od godinu dana od izbora formira se vlast na nivou BiH. Članovi Predsjedništva BiH održali su vanrednu sjednicu, usvojili Program reformi i imenovali Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić u izjavi za novinare rekao je kratko – dokument ide u Brisel. Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović kaže da nema pobjednika i da je pobijedio dogovor.

– Ovdje je postignut konsenzus među članovima Predsjedništva BiH. Mi smo jednoglasno donijeli ovu odluku. Bilo je kako sam sve vrijeme govorio. Nije moguć ni Džaferovićev ni Komšićev diktat, a dok se ne postigne novi dogovor moramo poštovati postojeće dogovore u BiH – istakao je Šefik Džaferović.

I dok i sam Džaferović govori da usvojeni dokument predviđa saradnju sa NATO-om, lideri SDS-a i PDP-a Mirko Šarović i Branislav Borenović tvrde da je njime otvoren put za članstvo. Poručuju da je prekršena rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

– Od danas je ta rezolucija prazan papir. Imenovanje je rezultat odluke da se u Brisel pošalje dokument i aktivira MAP -naglašava Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Reaguju i iz SNSD-a. Portparol ove stranke Radovan Kovačević kaže da je Program reformi BiH prvi dokument u posljednjih 15 godina koji ne podrazumijeva članstvo u NATO-u.

– Usvojen je na nivou zvaničnih institucija BiH po prvi put dokument koji jasno kaže da se ne prejudicira članostvo u NATO i koji za razliku od svih dosadašnjih dokumenata koji su podrazumijevali da BiH treba da postane članica NATO sada govori da dogovaramo tu saradnju unutar svih nivoa vlasti u BiH – napominje Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Šef Kluba SNSD-a u Parlamentu Srpske Igor Žunić poručuje da SDS i PDP žale za udobnim foteljama u Sarajevu. Šef Kluba ove stranke u Predstavnikom domu Staša Košarac kaže da Program reformi BiH nije ANP i da je SNSD pokazao da je dosljedan očuvanju Republike Srpske.

– Svako naše političko kretanje će biti u skladu sa interesima Republike Srpske i u skladu sa stavovima Republike Srpske, ne nikako kako je to radio SDS i PDP u interesu stranaca i onih koji su željeli da od BiH naprave državu samo Bošnjaka – rekao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Na potezu je Predstavnički dom i Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara. Nakon potvrde Predstavničkog doma, koja po Zakonu o Savjetu ministara mora da se dogodi u roku od 30 dana, Zoran Tegeltija preuzima dužnost predsjedavajućeg. On imenuje ministre i zamjenike i traži potvrdu od Predstavničkog doma. U roku od 30 dana Predstavnički dom potvrđuje novi saziv Savjeta ministara.

 

Izvor.(RTRS)

 Ostavite komentar: