Članovi Predsjedništva BiH krizu nose u Brisel

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović boraviće danas i sutra u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima EU.

Uoči puta u prestonicu EU Milorad Dodik je istakao da je evropski put BiH dio konsenzusa svih političkih aktera u BiH i nije dobro da bilo koja strana u BiH zbog svojih uskopolitičkih interesa taj konsenzus ucjenjuje i narušava.

Dodik je ocijenio da je potrebno što prije obezbijediti kandidatski status i da svi rade ne tome neopterećeni drugim pitanjima, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Smatram da je usvojeni mehanizam koordinacije jedini i ispravan način na koji BiH treba da se kreće prema EU i da evropske integracije BiH ne treba da budu opterećene pojedinačnim političkim afinitetima i procesima koji sa evropskim integracijama nemaju nikakve veze – istakao je Dodik.

Činjenica da tri mjeseca poslije izbora još nije formirana vlast na nivou BiH, kaže srpski član Predsjedništva BiH, najbolje ilustruje trenutno stanje u BiH.

– Umjesto dobrih vijesti iz BiH, mi u Brisel nosimo samo institucionalnu krizu. Stiče se utisak da je neko svjesno u BiH odugovlačio izradu odgovora na upitnik da bi se poslala poruka evropskim zvaničnicima o potrebi neke vrste intervencionizma – naglasio je Dodik.

On je rekao da će se energično usprotiviti daljem usložnjavanju unutrašnjih prilika u BiH i pokušajima prizivanja bilo kakve intervencije međunarodne zajednice.

– Međusobni dogovor između izabranih predstavnika konstitutivnih naroda predstavlja jedinu formulu za rješavanje problema u BiH – poručio je Dodik.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić priželjkuje da BiH dobije kandidatski status.

– Mi idemo sa porukom da bi bilo dobro, mudro i pametno ne samo za BiH nego i za zemlje EU da BiH dobije kandidatski status. Tačno je da mi nismo onakvi kakvim bi nas možda željeli vidjeti u Briselu, ali bojimo se da svaki dan, mjesec i godina koju izgubimo može biti štetna za BiH, jer idu izbori za Evropski parlament i treba da se formira nova evropska komisija – rekao je Komšić.

Odgovori na pitanja

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da Predsjedništvo na prvi sastanak sa zvaničnicima EU u Briselu ide sa viješću da je BiH završila odgovore na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije.

– Odgovori na dodatna pitanja praktično su finalizovani – ostaje da budu prevedena na engleski i da budu obavljene neke tehničke stvari – rekao je Džaferović.

On je istakao da je izuzetno važno to što Predsjedništvo BiH u svoju prvu zvaničnu posjetu ide u Brisel, gdje su sjedišta EU i NATO-a.

– Ovo je poruka Predsjedništva BiH da želimo da gradimo evropski put naše zemlje, što je moguće brže – rekao je Džaferović.

 

Izvor:(Glas Srpske)

Ostavite komentar: