CIK utvrdio: Za federalni Dom naroda treba izabrati dva delegata srpskog naroda

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je utvrdila da za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Unsko-sanskog kantona treba izabrati još dva delegata iz srpskog naroda, a iz Zeničko-dobojskog jedan delegat iz reda ostalih.
Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Unsko-sanksog kantona izabrani su Bošnjaci Azhar Sejarić, Mehmed Mahmić i Emir Dautović, Hrvatica Tanja Šantić, Srbin Mladen Lonić, a iz reda ostalih Senita Handukić.”Imajući u vidu da Skupština Unsko-sanskog kantona nema dovoljno izabranih delegata iz reda srpskog naroda, popuna preostala dva mandata vršiće se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH”, navodi se u saopštenju CIK-a.

Na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima, CIK je utvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Zeničko-dobojskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Zeničko-dobojskog kantona izabrani su Bošnjaci Fahrudin Čolaković, Mirnes Bašić, Amra Babić i Almina Sivić, Hrvati Marina Mujkanović i Ivo Tadić, a od Srba izabrani su Mladen Simić i Goran Bulalić.

Imajući u vidu da Skupština Zeničko-dobojskog kantona nema izabranih delegata iz reda ostalih, popuna jednog mandat vršiće se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

CIK je na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Kantona Sarajevo utvrdio da tri kandidatske liste iz reda ostalih imaju identičan količnik /1,00/ za dodjelu drugog mandata.

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Domu naroda u FBiH iz Livanjskog kantona utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda bošnjačkog naroda takođe imaju identičan količnik /dva/, te će se u skladu sa Izbornim zakonom izbor vršiti žrijebom.

Žrijeb će biti obavljen sutra u 11.00 časova u CIK-u.

Ostavite komentar: