CIK BiH sankcionisao 32 partije, traži da plate kazne

Centralna izborna komisija (CIK) BiH kaznila je 32 političke stranke zbog kršenja pojedinih odredaba Zakona o finansiranju političkih stranaka, a na osnovu izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2017. godinu.

CIK je ovu odluku donio na sjednici održanoj 14. maja, nakon čega je devet političkih stranaka do danas izjavilo žalbu na odluku Komisije o sankcionisanju.
Apelaciono odjeljenje Suda BiH je sedam žalbi odbilo kao neosnovane i to u predmetima Narodni demokratski pokret – 87.000 KM, Stranka demokratske akcije – 11.500 KM, Stranka za BiH – 8.500 KM, Demokratski front – 6.500 KM, Napredna Srpska-NS – 3.500 KM, Demokratska obiteljska stranka – 1.500 KM, Partija ujedinjenih penzionera 1.500 KM, saopšteno je iz CIK.
Sud je djelimično uvažio žalbu u predmetu Hrvatski savez HKDU-Hrast u dijelu visine novčane kazne koju je smanjio sa 19.500 KM na 11.500 KM, dok se za žalbu Građanske demokratske stranke BiH čeka rješenje Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Do danas je šest političkih stranaka uplatilo kaznu i to Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD, Savez za bolju budućnost-Fahrudin Radončić, POG Naša Stranka, Demokratski narodni savez i BPS Sefer Halilović.

Političke stranke su dužne da uplate novčani iznos kazni u roku od osam dana od dana pravosnažnosti odluke o sankcionisanju.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: