Čije diplome na uvid traži predsjednik Vlade RS

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srspke, zatražio je na uvid diplome svih zaposlenih u javnoj upravi u Srpskoj, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Birou za odnose s javnošću Vlade RS.

“Tačno je da je predsjednik Vlade Radovan Višković zatražio na uvid diplome svih zaposlenih u javnoj upravi u Republici Srpskoj”, kazali su u Birou za “Nezavisne novine” nakon što se u javnosti pojavila informacija da je uvid u diplome zaposlenih u javnim institucijama glavna tema posljednih dana.

Premijer je zatražio da se zaključno sa današnjim danom u njegov kabinet, kako su objavili neki mediji, dostave informacije ko je, kada i gdje studirao i stekao diplomu.

Iz institucija i ustanova već dostavljaju tražene podatke u formi koju je Višković i tražio, a zahtjev premijera, kako je rečeno, odnosi se i na upravne organe pod nadležnošću ministarstava.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, kaže da podržavaju namjeru premijera da izvrši uvidu u diplome zaposlenih u javnoj upravi, kako bi se, kako ističe, konačno jednom raščistilo s tom pričom.

“Ne možemo više dozvoliti da se svi radnici u javnoj upravi koji su na pošten način stekli svoje akademsko zvanje stavljaju u istu ravan kao i oni drugi koji to nisu, barem ne na način na koji je to propisano zakonom”, kaže Marić za “Nezavisne”.

Međutim, po njegovom mišljenju, ministri i sva imenovana lica koja obavljaju odgovorne javne funkcije u RS bi najprije trebalo da daju na uvid svoje diplome.

“Oni bi nas trebalo da upoznaju sa svojim drugarima iz studentskih dana, a mi ćemo ih rado upoznati s našim kolegama”, istakao je Marić.

Prema njegovim riječima, Sindikat uprave RS se zalaže za transparentnu javnu upravu, kao i za njenu depolitizaciju.

“Oni koji su eventualno i došli u okvir javnog spektra o sumnjivim diplomama, došli su putem politike. Nisu došli putem Sindikata”, naglasio je Marić.

Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu RS, kazao je za “Nezavisne” da je sasvim normalno da se premijer interesuje za diplome zaposlenih u javnoj upravi, te s kakvim kadrom raspolaže.

“Može se ispostaviti da u nekim slučajevima bude nepravilnosti s diplomama, ali ovo što ide preko konkursa mislim da tu ne bi trebalo da bude nekih nedostataka. Ne isključujem mogućnost ni kupljenih diploma, ni svega ostalog, ali mislim da toga nema toliko koliko se u javnosti spelkuliše”, ubijeđen je Radeta.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: