SIPA demantovala Ćeranićeve tvrdnje: Među migrantima nema lica povezanih sa terorističkim organizacijama

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije utvrdila eventualnu povezanost migranata sa terorističkim organizacijama, potvrdili su iz te bezbjednosne agencije.

Nakon što su se u medijima, prije svega na Sputnik (rs.sputniknews.com), pojavile tvrdnje Predraga Ćeranića koji tvrdi da ”Među migrantima ima veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta, iz Avganistana… Među njima ima i pripadnika Islamske države i ko zna kako mogu da odreaguju”, Raskrinkavanje (www.raskrinkavanje.ba) seu namjeri da provjeri tačnost tih informacija, obratilo Državnoj agenciji za istrage i zaštitu sa pitanjem da li raspolaže informacijama da se među migrantima koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini nalaze i lica koja su pripadnici Al-Kaide i tzv. Islamske države. Iz SIPA-e su dobili jasnu informaciju da ne raspolažu sa takvim informacijama.

“Obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu u saradnji sa međunarodnim i domaćim nadležnim institucijama i policijskim agencijama, u kontinuitetu preduzima mjere i radnje na identifikovanju stranih državljana koji nelegalno borave na području Bosne i Hercegovine, a kako bi se između ostalog utvrdila njihova eventualna povezanost sa terorističkim organizacijama, te do sada nisu identifikovani pojedinci koji se mogu dovesti u vezu sa terorističkim organizacijama”, navodi se u odgovoru koje je Raskrinkavanje dobilo iz SIPA-e.

Profesor bezbjednosti Predrag Ćeranić navedenu ocjenu o migrantima dao je poslije sukoba migranata sa policijom 20. januara u Blažuju kod Sarajeva.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katrica naveo je da je ovo samo još jedan pokazatelj koliko je ogroman broj migranata na jednom mjestu, u jednom migrantskom centru, problematičan sa aspekta kontrolisanja ove situacije i održavanja sigurnosti.

On je u pisanoj izjavi za “Sputnjik” istakao da je samo pravovremenom i efikasnom akcijom policije MUP-a Kantona Sarajevo spriječeno nastupanje težih posljedica do kojih je vrlo lako moglo da dođe.

Dva policajca MUP-a Kantona Sarajevo povrijeđena su prilikom intervencije na suzbijanju nereda u migrantskom kampu u Blažuju. U ovom sukobu su migranti prevrnuli i oštetili više policijski automobila.

Napomena:  Informacije koje je prvobitno BL portal preuzeo sa portala rs.sputniknews.com  ispostavile su se kao netačne, a na šta je ukazao portal raskrinkavanje.ba BL portal unio je izmjene u ovaj tekst i ovom prilikom se izvinjavamo čitaocima našeg portala za informacije koje smo prvobitno iznijeli prenoseći pisanje navedenog portala. 

Ostavite komentar: