Čeka se odgovor Tužilaštva BiH: Advokati i dalje traže izjašnjenje o zakonu koji je Incko nametnuo

Advokat Miodrag Stojanović rekao je da advokati koji zastupaju optužene u predmetima ratnih zločina i dalje traže izjašnjenje o nametnutom “Inckovom zakonu”, da li mogu u punom kapacitetu braniti optuženog.

Stojanović je naveo da su pojedina vijeća Suda BiH u slučajevima ratnih zločina u predmetima “Vlasenica”, “Kotor Varoš” i “Štrpci” zauzela su stav da advokati mogu raditi u punom kapacitetu, te da u ovim predmetima nije ispunjen uslov za eventualnu krivičnu osudu advokata zbog eventualnog “negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti”.

“Ovom prilikom nam je od ovih sudskih vijeća saopšteno da je član 22 Zakona o advokaturi nama dovoljna zaštita. Međutim, većina advokata nije zadovoljna ovakvim stavom iz prostog razloga što to ne znači ništa. Šta ukoliko Tužilaštvo BiH procijeni drugačije i podigne optužnicu protiv nekog od advokata, ili šta će se desiti ako neko drugo sudsko vijeće procijeni drugačije”, upitao je Stojanović.

“Kolege advokati, među kojima sam ja, taj problem su već u više navrata iznosili, tražeći zvanično mišljenje sudskih vijeća, ali, prije svega i Tužilaštava BiH. Tražili smo i stav Advokatske komore Republike Srpske, te očekujem da se oni uskoro izjasne, a što bi bio jedan opšteprihvaćeni stav”, istakao je Stojanović

On je dodao da ima informacije da je Komora već preduzela određene korake, te da je od Suda BiH tražila njihovo izjašnjenje.

“Pojedini advokati otišli su korak dalje. Oni su u predmetu “Doboj”, zatražili od sudskog vijeća, kao nadležnog organa, da pokrene inicijativu kod Ustavnog suda BiH da bi bila ocijenjena ustavnost pomenutog “Inckovog zakona”, rekao je Stojanović.

On smatra da advokati ne mogu počiniti krivično djelo po ovom osnovu, ali, da, kao i većina njegovih kolega, ne želi da sebe izloži bilo kakvom nepotrebnom problemu.

Stojanović je rekao da mu nije poznato koliko je bilo podneseno krivičnih prijava nakon nametanja “Inckovog zakona”, kao i da mu se niko do sada nije obraćao da ga brani po tom osnovu.

“Mislim da još niko nije ni uveden u proceduru, odnosno da je pozvan na izjašnjenje po podignutoj prijavi”, rekao je Stojanović.

Ostavite komentar: