“Čedo NATO pakta”: General Mladić iz Haga poručio da će pasti optužnica protiv njega

26.08.2020. | 20:25

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić rekao je danas na kraju žalbene rasprave pred Mehanizmom za krivične sudove u Hagu da je živ i zdrav i da će pasti optužnica protiv njega za koju smatra da je “čedo NATO pakta”.

“Živ sam i zdrav i živjeću dok ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu”, rekao je Mladić tokom desetominutnog izlaganja na kraju rasprave po žalbama na presudu kojom je osuđen na doživotni zavor. Na početku obraćanja zamolio je žalbeno vijeće da mu umjesto predviđenih 10 minuta omogući da se govori 31 minut, jer, kako je naveo, ima da kaže nešto za svaku godinu od kada je gurnut u rat, ne samo u svoje ime već i ljudi, patriota i srpskog naroda koji je na vjetrometini, ali mu veće ovu molbu nije usvojilo.

Izlaganje je potom nastavio navodeći da je on bio meta NATO pakta što je i dalje i ocijenio da je optužnica protiv njega “čedo NATO-a”.

“Nemojte se vrijeđati, ali ovaj tribunal o kome imam negativno mišljenje, on je čedo zapadnih sila koje od perestrojke ”duvaju u isti balon””, rekao je pored ostalog Mladić na kraju žalbene rasprave.

Tužiteljki koja je zastupala žalbu, i kako je rekao, dva dana ga obasipala “zmijskim, đavolskim riječima”, Mladić je poručio: “To nisam ja o čemu ste vi govorili”.

“Sada sam u poziciji da branim ne sebe, ja sebe ne branim, ja sam čovjek koji je cijeli život profesionalni vojnik, čestito sam radio i u miru i u ratu u skladu sa zakonima moje države koju je razbio NATO pakt. Da li je krivica Ratka Mladića u tome što nije dozvolio da ustaška nemam baca srpsku nejač u jame kao u Jasenovcu…”, naveo je pored ostalog nekadašnji general VRS. Smatra da je pretresno sudsko vijeće koje ga je, kao je naveo, osudilo na doživotnu robiju, nije bilo u pravu, ocjenjujući da su te sudije bile u sukobu interesa, jer su “branile i holadski bataljon”.

“Ja sam bio u Srebrenici za razliku od svih vas ovdje, od 9. jula do 13 jula. Kamera me je pratila sve vrijeme kroz Srebrenicu…Na mene je jednom prilikom pucao neki zaostali vojnik 28. lake divizije, ali je promašio. Ja sam tada imao kod sebe “hekler” i rekao sam mu da prestane, ali nisam mu uzvratio, niti sam dao obezbjeđenju da puca, jer je na sebi imao prsluk UN”, ispričao je Mladić. Navodeći da je Srebrenica ključ ovog suđenja, Mladić je žalbenom vijeću rekao da je to “nemanjićki grad, odakle se vadilo zlato i srebro”, kao i da je Dragutin Nemanjić tamo podigao mnogo manastira.

U vrijeme SFRJ tamo nije bilo ni vojske ni paravojske, dodao je on napominjući da od rata nije ušao ni u Srebrenicu, Žepu, ni u Goražde.

“Rat nije započeo Ratko Mladić, niti je napravio plan napada na Jugoslaviju…”, rekao je Mladić nakon čega je njegovo izlaganje prekinuto, ali je uspko da doda: “Živ sam i zdrav i živeću dok ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu”.

Prije Mladićevog obraćanja njegov branilac američki advokat Dragan Ivetić rekao je sudu da Mladić pati od nekoliko bosleti i da ne zna koje lijekove je danas primio, ali da je u 18 sati propustio da popije lijekove zbog gustog rasporeda ove dvodnevne rasprave.

“Imam sumnju u vezi njegove psihičke sposobnosti i nisam siguran da razumije koje su posljedice ove rasprave i njegovih izjava, budući da njegova bolest utiče i na njegov govor”, upozorio je Ivetić žalbeno vijeće. Mladićevim obraćanjem okončana je dvodnevna rasprava o žalbama, a sudija Priska Njambe je najavila da će žalbena presuda biti donijeta “blagovremeno”.